Hlavní obsah

Vědecká rada „Žáčkova ústavu“ se bouří proti nástupu Pernese

Právo, Josef Koukal
Praha

Z vědecké rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) ve středu odstoupili dva lidé, vojenský historik Eduard Stehlík a bývalý velvyslanec a spisovatel Jiří Gruša. Podle Stehlíka jde o reakci na jmenování Jiřího Pernese do čela ústavu.

Foto: ÚSTR - Jiří Reichl, ČTK

Jiří Pernes

Článek

„Hlavním důvodem je pro mě to, že není možné, aby nový ředitel, který zítra nastupuje do funkce, vstupoval do výběrového řízení za situace, kdy bývalý ředitel mu dal maximální důvěru, byl zásobován informacemi,“ sdělil ve středu Právu Stehlík. Jako jeden z členů vědecké rady měl Pernes podle něj k dispozici interní informace o chodu ústavu, které ho navíc zvýhodňovaly oproti jiným uchazečům.

„Takto nabriefován se přihlásit do výběrového řízení proti člověku (Pavlu Žáčkovi), který vám vlastně dá důvěru a pomáhá vám, to já osobně beru jako určité lidské selhání pana docenta (Jiřího Pernese) a to je pro mě ten hlavní problém,“ uvedl Stehlík.

Odstoupit chtějí i další

„Samozřejmě ty různé další okolnosti, které se objevují, vnímám také,“ dodal na adresu kritiky, která se snesla na Pernesovu hlavu poté, co vyšlo najevo, že ve svém životopise neuvedl někdejší studium na Večerní univerzitě marxismu leninismu. Je také podezříván z plagiátorství ve svém díle.

Další tři členové rady podle Stehlíka odstoupení zvažují, jejich jména však Právu neřekl.

Historik Jiří Pernes se má ve čtvrtek funkce ředitele ÚSTR oficiálně ujmout. Jednání rady ústavu o Pernesově jmenování ale ani v úterý neproběhlo hladce, předsedkyně rady ústavu a šéfka Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová totiž odmítla podepsat jmenovací dekret.

Nakonec museli čtyři ze sedmi členů rady prohlasovat změnu jednacího řádu, aby mohla nakonec dekret podepsat radní Petruška Šustrová.

Proti Pernesovi se postavila část zaměstnanců, která jako Iniciativa neUSTRčených požaduje vypsání nové soutěže s tím, že výběrové řízení mělo údajně formální nedostatky.

Reklama

Výběr článků

Načítám