Hlavní obsah

Pernes bude řídit ÚSTR, i když Kavalírová nepodepsala jeho jmenování

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Historik Jiří Pernes se ve čtvrtek podle očekávání ujme funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Atmosféra kolem jeho jmenování však v úterý nečekaně zhoustla, když předsedkyně rady ústavu Naděžda Kavalírová odmítla podepsat jeho jmenovací dekret.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Historik Jiří Pernes, nový ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů.

Článek

„Čtyři ze sedmi členů rady nakonec prohlasovali změnu jednacího řádu a dekret podepsala radní Petruška Šustrová,“ sdělil Právu zdroj obeznámený s průběhem jednání, které se protáhlo na déle než tři hodiny.

„Změna jednacího řádu spočívá v tom, že jmenovací dekret může nově podepsat nejen předseda rady, ale také jiný pověřený člen,“ upřesnila Šustrová po skončení jednání.

Podle radní byli celému jednání přítomni bývalý i nastávající šéf ústavu Pavel Žáček a Jiří Pernes.

Že výsledky výběrového řízení, v němž Pernes zvítězil nad Žáčkem, platí, rozhodli radní už a svém minulém zasedání začátkem března. Pernes však i nadále čelí kritice kvůli svým aktivitám za komunismu. Až po únorovém výběrovém řízení například vyšlo najevo, že navštěvoval Večerní univerzitu marxismu-leninismu (VUML), což neuvedl v životopise.

Proti Pernesovi se postavila část zaměstnanců, která jako Iniciativa neUSTRčených požaduje vypsání nové soutěže s tím, že výběrové řízení mělo údajně formální nedostatky.

Reklama

Výběr článků

Načítám