Hlavní obsah

Komunisti alespoň demokracii předstírali, Bém ji v Praze ruší, zlobí se opozice

Právo, trj, hyp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Především stoupenci Strany zelených (SZ), Evropské demokratické strany (EDS) a SNK ED ve čtvrtek ráno demonstrovali před magistrátem proti nápadu zrušit v dubnu a v květnu jednání zastupitelstva. Přidali se tak k protestu pořádanému pražskými lidovci proti omezování demokracie.

Foto: Petr Janiš, Právo

Na pražském Mariánském náměstí demonstrovalo asi padesát lidí. Vpravo bývalý primátor Jan Kasl.

Článek

„Komunisté alespoň demokracii předstírali, Rada hl. m. Prahy ji rovnou ruší,“ prohlásil svolavatel demonstrace Jan Wolf z pražské KDU-ČSL.

Transparenty pranýřovaly kauzu opencard, kulturní politiku města i stavby tunelů městského okruhu. Podle Jany Ryšlinkové (EDS) si ODS může v Praze dělat co chce. Jiří Witzany (SNK ED) pražské zastupitelstvo označil za hlasovací mašinérii. Promluvil i bývalý primátor Jan Kasl, bývalý ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek, zpíval Pepa Nos.

Foto: Petr Janiš, Právo

Mezi demonstranty zavítal i primátor Pavel Bém

Demonstrující pozdravil i primátor Pavel Bém (ODS), když přicházel na březnové jednání zastupitelstva. „Děkuji, že jste přišli,“ řekl Bém s tím, že by si rád popovídal s každým z protestujících o konkrétních tématech, kdyby měl čas.

Zasedat by se mohlo o prázdninách

Pražský primátor před novináři připustil, že důvodem, proč by se pražské zastupitelstvo, v němž má ODS většinu, nemělo sejít v dubnu a květnu, jsou parlamentní volby.

„Nebudeme bojkotovat nic. Já osobně jsem připraven na jakékoli rozumné jednání, které prostě nepromění zastupitelskou síň v politické kolbiště, nedej Bože dokonce v politické smetiště,“ řekl Bém s narážkou na vystoupení poslance Cyrila Svobody (KDU-ČSL) na únorovém jednání. Podle Béma by se pražští zastupitelé mohli sejít dvakrát v červnu a případně ještě o prázdninách.

Na akci se mihl i poslanec ODS Petr Bratský. „Je to předvolební akce. Nesouhlasím s tím, že všechno házejí na Pavla Béma, ale musejí asi mířit na hlavu,“ reagoval Bratský. S některými z demonstrantů se pozdravil i šéf magistrátních památkářů Jan Kněžínek.

Foto: Petr Janiš, Právo

Demonstrace na pražském Mariánském náměstí

Protest proti betonové lobby

Po protestu opozice následoval před magistrátem hapenning Arniky, která upozorňuje na to, že spěšně schvalované změny územního plánu mají vést k developerské výstavbě v zelených částech Prahy. Akcí Beton na Prahu chtěli upozornit na celkem 150 změn územního plánu, který čeká na rozhodnutí městského zastupitelstva.

„K těmto změnám územního plánu se lidé nemohli vyjádřit. V mnoha případech jde o zastavování orné půdy na okrajích města. Někdo koupí pole za pár korun a poté, co se z něj stane stavební parcela, vydělá na jednom metru čtverečném tisíce korun. Stejně tak se má stavět i na zelených plochách uvnitř Prahy,“ řekl Martin Skalský ze sdružení Arnika.

Nevratná změna

Upozornil také, že pokud zastupitelstvo změny schválí, půjde o nevratnou změnu. „Lidé, kteří dnes změny schvalují, za pár měsíců už nemusí být na svých postech. Tím pádem už je jejich odpovědnost nevymahatelná,“ dodal Skalský.

Aktivisté rozdělali na schodech magistrátu sádru představující beton valící se na Prahu a nafoukli malý bazének. Do něj posadili dívku, která měla představoval město Prahu. Tekutou sádrou ji pak zalili. Sádrou posypali také práh budovy magistrátu. Po skončení demonstrace po sobě také zbytky sádry uklidili.

Na akci se objevila také trojice protidemonstrantů, kteří drželi transparenty souhlasící se schvalovanými změnami. Na dotazy, z jakého jsou sdružení, a proč tu jsou, ale neodpověděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám