Hlavní obsah

Věci veřejné dají na předvolební kampaň 10 miliónů korun

Novinky, jas
Praha

Strana Věci veřejné (VV) v úterý oznámila, že dá na předvolební kampaň částku 10 miliónů korun, které získá od čtveřice dárců. Ti jsou sdruženi v Klubu angažovaných podnikatelů. Tři z nich jsou na volitelných místech kandidátek a jejich kandidaturu musí potvrdit konference strany.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Radek John

Článek

"O jejich osudu bude po Velikonocích jednat Konference VV v Brně. Pokud rozhodne, že není správné, aby sponzoři strany kandidovali, budou muset odstoupit,“ vysvětlil předseda VV Radek John.

„Nechceme stranu poškodit, abychom ukázali, že to pro nás není limitující, tak jsme dali své kandidatury všanc konferenci,“ uvedl kandidát Vít Bárta, který je majitelem bezpečnostní agentury.

Pokud by dárci Věcí veřejných ve Sněmovně nakonec zasedli, věnují své poslanecké platy na dobročinné účely.

Loni měla strana ztrátu

Strana také oznámila, že její loňské hospodaření skončilo ztrátou 6,2 miliónu korun. "Příjmy strany za stejné období plynuly z příspěvků drobných dárců, z nově zavedených členských příspěvků, ze státního příspěvku za volby do EP a především z darů od členů Klubu angažovaných podnikatelů (KAP)," uvedla strana v tiskovém prohlášení. Celkové náklady se loni vyšplhaly na 19 miliónů korun.

KAP nyní tvoří čtyři soukromé osoby, které loni přispěly straně 9,4 miliónu korun, z celkových 12 miliónů, které byly přislíbeny. Zbylá část ve výši 2,6 miliónu korun byla na účet Věcí veřejných připsána v lednu 2010.

Pro letošek strana předpokládá, že i díky státním příspěvkům bude její hospodaření před podzimními volbami přebytkové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám