Hlavní obsah

Zelení: z ČEZu je stát ve státě, je třeba se ho obávat

Novinky, Jiří Mach

Předseda Strany zelených vyjádřil podporu exministrovi životního prostředí Janu Dusíkovi, který ve čtvrtek večer podal rezignaci a vyjádřil znepokojení nad sílícím vlivem energetického giganta ČEZ. Podle něj má firma významný vliv nejen na politiku, ministry ale i úřednického premiéra Jana Fischera. Z ČEZu se stal stát ve státě a je třeba se ho obávat, řekl Liška na tiskové konferenci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ondřej Liška (SZ)

Článek

Liška nejprve shrnul sled událostí, které předcházely Dusíkově rezignaci. Studie k modernizaci elektrárny Prunéřov II, jíž si nechalo ministerstvo životního prostředí vypracovat u zahraničních odborníků, potvrdila, že ČEZ nevyužil nejlepších dostupných technologií. Podle Lišky modernizace za současných podmínek využívá technologií z 80. let minulého století, které neberou ohled na zdraví.

Dusík chtěl proto požádat ČEZ, aby sjednala nápravu, a se svým stanoviskem odešel k premiérovi. Ten údajně ale jeho požadavky zamítl.

"Postoj premiéra může prospět leda firmě ČEZ. Je to opět ČEZ, který píská a předpokládá, že tak bude stát skákat. ČEZ už dorostl takových rozměrů, že už je třeba se ho obávat a mluvit o tom. Je to firma, která ovlivňuje dění v této zemi. Obávají se jí postavit nejen ministři, ale i premiér. Dělá si paramilitární jednotky, z ČEZ se stal stát ve státě,“ prohlásil před novináři šéf zelených.

Celou situaci podle něj je třeba dát do souvislosti i s nedávným hlasováním ve Sněmovně, kdy poslanci opětovně schválili dát výdělky na emisních povolenkách ČEZ na modernizaci technologií. "Šlo tady až o 170 miliard, tyto peníze šly ČEZ, přestože patří státu. Tady je vidět, že dohody z Toskánska fungují,“ uzavřel Liška.

Kauza Toskánsko otřásala veřejností po celé léto poté, co se objevily snímky dokumentující setkání předních politiků s lobbisty. Na fotografiích se objevili například předseda ODS Mirek Topolánek, stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD), ředitel ČEZ Martin Roman a další lobbisté ČEZ a dalších firem usilujících o státní zakázky.

Reklama

Výběr článků

Načítám