Hlavní obsah

První letošní bouřka přinesla skoro čtyři tisíce blesků

Právo, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První letošní bouřka, která byla v noci z neděle na pondělí, zejména v Čechách, přinesla nejen výrazné ochlazení, ale i velkou bleskovou žeň. Blesků bylo skoro čtyři tisíce.

Foto: Petr Josek, Reuters

Článek

„Spočítali jsme, že udeřilo 3798 blesků. Bouřit začalo už ve 20 hodin na Ústecku a postupně bouřka přecházela od západu k východu. Přinesla i výrazné ochlazení. Před ní byly čtyři stupně tepla, po bouřce minus dva stupně,“ řekla v úterý Právu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Uvedla, že 95 procent bouřek je v létě a pět procent jich připadá na zimu. „V březnu dlouhodobě registrujeme pouze jednu bouřku, a tak tomu bylo i letos. Naposledy v březnu bouřilo v roce 2006,“ uvedla meteoroložka.

Dodala, že v úterý dopoledne ještě na některých místech může sněžit a odpolední teploty budou jen nula až čtyři stupně, ale ve středu během dne k nám pronikne velmi teplý vzduch od jihu.

„Ve středu odpoledne bude sice čtyři až osm stupňů tepla, ale ve čtvrtek už odpolední teploty vystoupí na osm až 12, v pátek a o víkendu na dokonce 11 až 15, ojediněle i víc,“ řekla Honsová.

Zejména o víkendu se však očekává vydatný déšť, kdy na horách by mohlo spadnout až 40 mm srážek, to je 40 litrů vody na metr čtvereční. V nížinách zhruba polovina. „Lyžaři asi nebudou mít radost, ale sněhu na horách výrazně ubude,“ soudí Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám