Hlavní obsah

Zima končí, příští víkend bude 18 stupňů

Aktualizováno

Příchod astronomického jara bude provázet výrazné oteplení. Meteorologové předpovídají, že příští víkend už bude zcela ve znamení jarních teplot, rtuť by se měla zastavit až na 18 stupních. Letos tak pravděpodobně končí vláda zimy, která se během končícího víkendu připomněla sněžením a silným větrem, který v Krkonoších dosáhl síly orkánu.

Článek

Ode dneška za týden, se začátkem astronomického jara 21. března, by podle meteorologů mělo přijít výrazné oteplení. Jaro se o víkendu přihlásí v plné síle, bude až 18 stupňů Celsia, řekla pracovnice Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Čerstvá sněhová nadílka, která od čtvrtka zasypává hlavně horské oblasti Česka, už je zřejmě posledním poslem letošní zimy. Rtuť teploměru se v polovině nadcházejícího týdne začne postupně šplhat k příjemným jarním teplotám, příští víkend vystoupí až k 15, místy i 18 stupňům Celsia.

Meteorologové slibují, že v týdnu Česko ohřejí i první sluneční paprsky. Víkend pak bude velmi teplý, ale zato oblačný. Dešťovými přeháňkami už připomene blížící se duben a pověstné aprílové počasí.

Na konci března přijde mírné ochlazení

Poslední dny měsíce by se mohlo zase mírně ochladit. Podle meteoroložky ale není třeba se obávat další zimy. Přes den bude příjemných deset stupňů Celsia, jen v noci může místy teplota klesnout pod nulu. "To se ale stává i v květnu," řekla pracovnice ČHMÚ.

Pro první dubnovou dekádu bude podle dlouhodobých předpovědí charakteristická polojasná obloha s občasnými přeháňkami. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 16 stupňů, v noci bude mezi pěti až minus jedním stupněm Celsia.

Vichr v Krkonoších dosáhl síly orkánu 

Meteorologové v neděli v noci a během dne zaznamenali na hřebenech Krkonoš a Krušných hor silné nárazy větru, na Sněžce byla průměrná rychlost až 115 km/h, což je podle Beaufortovy stupnice sila Orkánu.

"Na Fichtelbergu dosahovala průměrná rychlost větru 72 km/h, v nárazech až 112 km/h, Na Milešovce dosahovala průměrná rychlost 65 km/h a nárazy větru 100 km/h," uvádí web Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Hodnot orkánu dosáhne vítr na vrcholu Sněžky několikrát ročně, například v únoru 2009 naměřili polští meteorologové na Sněžce rychlost větru dosahující 196 kilometrů v hodině.

Na horách se kvůli silnému větru tvoří sněhové jazyky a místy i závěje. V noci na pondělí pokryje silnice v Česku ledovka.

BEAUFORTOVA STUPNICE SÍLY VĚTRU
Jak poznat podle pohybu vodní hladiny, stromů, kouře, pohybu prachu a jiných částic sílu větru.
BEZVĚTŘÍ - 0-0,2 m/s, pod 1 km/h, kouř stoupá svisle vzhůruVÁNEK - 0,3-1,5 m/s, 1-5 km/h, směr větru je poznatelný podle pohybu kouře, vítr však nepohybuje větrnou korouhví (směrovkou)
SLABÝ VÍTR - 1,6-3,3 m/s, 6-11 km/h, vítr je cítit ve tváři,listy stromů šelestí, větrná směrovka se začíná pohybovat
MÍRNÝ VÍTR - 3,4-5,4 m/s, 12-19 km/h, listy stromů a větvičky jsou v trvalém pohybu, vítr napíná praporky a slabě čeří hladinu stojaté vody
DOSTI ČERSTVÝ VÍTR - 5,5-7,9 m/s, 20-28 km/h, vítr zdvíhá prach a kousky papíru, pohybuje slabšími větvemi
ČERSTVÝ VÍTR - 8,0-10,7 m/s, 29-38 km/h, listnaté keře se začínají hýbat, na stojatých vodách se tvoří menší vlny se zpěněnými hřebeny
SILNÝ VÍTR - 10,8-13,8 m/s, 39-49 km/h, vítr pohybuje silnějšími větvemi, telegrafní dráty sviští, používání deštníků se stává nesnadné
PRUDKÝ VÍTR - 13,9-17,1 m/s, 50-61 km/h, vítr pohybuje celými stromy, chůze proti větru je obtížná
BOUŘLIVÝ VÍTR - 17,2-20,7 m/s, 62-74 km/h, vítr ulamuje větve, chůze proti větru je téměř nemožnáVICHŘICE - 20,8-24,4 m/s, 75-88 km/h, vítr působí menší škody na stavbách (strhává komíny, tašky ze střech)
SILNÁ VICHŘICE - 24,5-28,4 m/s, 89-102 km/h, vyskytuje se na pevnině zřídka, vyvrací stromy, působí větší škody
MOHUTNÁ VICHŘICE - 28,5-32,6 m/s, 103-115 km/h, vyskytuje se velmi zřídka, působí velké škody na domech, lesích
ORKÁN - nad 32,7 m/s, nad 116 km/h, ničivé účinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám