Hlavní obsah

ČSSD stáhla z webu fotky svých odpůrců

Právo, Novinky, rsk, vm
Praha
Aktualizováno

Sociální demokracie se prozatím rozhodla stáhnout ze svých internetových stránek fotografie svých odpůrců, kteří se objevují na jejích mítincích. Podle volebního manažera strany Jaroslava Tvrdíka ČSSD čeká na stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Foto: Pavel Karban, Právo

ČSSD fotila své odpůrce a vystavovala je na internetu. Fotografie je z mítinku v Třinci

Článek

"Přestože naše právní rozbory říkají, že jsme se umístěním fotografií na naše oficiální webové stránky nedopustili žádného porušení zákona, obrátili jsme se na ÚOOÚ se žádostí o stanoviska k této věci a do doby, než toto stanovisko obdržíme, jsme se rozhodli tyto fotografie stáhnout,“ řekl Tvrdík ve čtvrtek na tiskové konferenci.

Řekl přitom, že podle něj stále existují reálné obavy z násilí na mítincích ČSSD. Tvrdík stažení fotek označil za „akt dobré vůle“, který má vést ke zklidnění situace.

Po zveřejnění informací o tom, že si sociální demokraté nechávají fotit své odpůrce a poté je zveřejňují na webu, se na internetu zvedla vlna odporu. [celá zpráva]

Předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi posílají jeho odpůrci své fotografie, chtějí tak "ušetřit čas s fotografováním lidí, kteří s ním nesouhlasí".

Foto: Novinky

Facebooková skupina Fotka pro Paroubka

Jen pár dní poté, co se provalilo, že si Paroubek najímá fotografy, aby fotili jeho odpůrce, vznikla na Facebooku skupina s názvem Fotka pro Paroubka. Za jediný den s k ní přidalo zhruba 34 tisíc lidí.

Zveřejňováním fotografií na webu ČSSD se zabývá ÚOOÚ. K rozhodnutí fotit odpůrce se ve středu přihlásil šéf marketingu ČSSD Petr Dimun.

Jiná iniciativa proti ČSSD proběhla na Facebooku již minulý rok. Odpůrci strany zde vyzývali k vrhánání vajec při veřejných mítincích před červnovými volbami do Evropského parlamentu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Paroubek, Jaroslav Tvrdík a Lubomír Zaorálek po útoku vejci

Postoj sociálních demokratů kritizovala ODS. "Odmítám jako nepřijatelné, pokud politická strana vytváří atmosféru strachu, fotografuje své oponenty a možná už připravuje seznam nepohodlných osob. Dnes se brání projevům verbálního nesouhlasu, bude chtít zítra kontrolovat Facebook a všechny internetové stránky, aby se tam náhodou neobjevila věta kritiky," citovala ČTK slova předsedy OS Mirka Topolánka.

Reklama

Výběr článků

Načítám