Hlavní obsah

Sněmovna zeje prázdnotou, poslancům se na jednání už nechce

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejen obstrukce, vzájemné osočování, ale také stále častější absence. Sněmovna je v posledních týdnech poloprázdná. Šéfové parlamentních frakcí oslovení Právem popírají, že by morálka poslanců před volbami upadala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poloprázdný jednací sál Sněmovny.

Článek

Ale účast na úterní schůzi komory kvůli zaměstnaneckým benefitům hovoří jasně: na začátku jednání hlasovalo 113 poslanců z dvousetčlenného sboru. Na konci to byla už jen stovka. Z absentující stovky se omluvila jen polovina.

Poslanci to zdůvodňují tím, že úterní schůze byla svolaná narychlo, takže mnozí měli naplánované zahraniční cesty a jiné akce. Avšak obdobná situace byla i minulý týden při sérii mimořádných schůzí. A také při lednové třítýdenní schůzi nebyla účast nijak oslnivá. Při jejím zahájení chyběly z nejrůznějších důvodů dvě až tři desítky zákonodárců, na konci to už bylo téměř čtyřicet poslanců z 200.

„Nepopírám, že s účastí to není nijak slavné,“ přiznal jako jediný Miloslav Vlček, šéf Sněmovny a místopředseda klubu soc. dem. Důvodů vidí několik. „Sněmovna šla do útlumu kvůli chystaným předčasným volbám, pak došlo ke zmrtvýchvstání, lidé už šli do předvolební kampaně, napadali se, a teď mají spolu komunikovat,“ tvrdí Vlček.

Nehrozí žádná sankce

Další důvod absencí vidí v obstrukcích. „Když se ví, že bude schůze provázena obstrukcemi, tak je jasné, že někteří poslanci v tom nevidí smysl, takže radši nepřijdou,“ míní šéf komory. Jenže – na rozdíl od jiných zaměstnanců – absence, ať už omluvená, nebo neomluvená, politiky nic nestojí.

Žádná sankce, žádný finanční postih. I proto Vlček usiloval o přijetí svého návrhu zákona o platech ústavních činitelů, který by s neomluvenými absencemi zatočil.

Jen v úterý např. Vlček obdržel 53 omluv poslanců. Někteří se přitom vůbec nezatěžují tím, důvod své omluvy sdělit. Není navíc nikdo, kdo by jejich důvody mohl a chtěl zkoumat.

„Proto jsem chtěl, aby se za omluvu považovala pouze neschopenka, rozhodnutí o vyslání na zahraniční cestu Sněmovnou, případně rodinné důvody, jak je zná Zákoník práce,“ uvedl Vlček a dodal: „Nelze přece do omluvy napsat ,neodkladná pracovní záležitost v regionu‘. To je také způsob, který někteří používají.“

Šéfové klubů ODS Petr Tluchoř a KSČM Pavel Kováčik ale své poslance hájí. Tvrdí, že úterý bylo mimořádné. Jen pro ilustraci: při třech mimořádných schůzích minulý týden se účast pohybovala od 101 do 149 poslanců.

Kvůli vetům půjde levici o každý hlas

„Poslední schůze byla mimořádná tím, že jsme se o ní dozvěděli dva dny předem, byla v tzv. poslaneckém týdnu, kdy byly naplánovány zahraniční cesty,“ uvedl Tluchoř. Dodal, že situace se už nebude opakovat.

Podle Kováčika absence jeho poslanců zavinily právě zahraniční cesty, výjimkou byla neúčast Petra Braného, který se stal dědečkem.

„Nadále platí, že na řádnou schůzi se omlouvá jen vážná nemoc nebo závažná událost v rodině. Dovolené či jiné záležitosti nebudou tolerovány,“ řekl šéf klubu KSČM a dodal: „U nás morálka neklesá.“

Právě stoprocentní účast levice na březnové řádné schůzi komory bude klíčová, pokud budou chtít poslanci soc. dem. a komunistů – za pomoci lidovců – přehlasovat očekávaná senátní veta zákonů o mateřské a o benefitech. K tomu budou potřebovat 101 hlasů. Představitelé obou klubů tvrdí, že účast svých lidí si proto ohlídají.

ODS je v klidu, její hlasy v těchto bodech nerozhodnou. „Pokud se bude hlasovat o vrácených zákonech, bude si potřebovat zajistit hlasy druhá strana, my tam nemáme nic, co bychom chtěli za každou cenu prosadit,“ upozornil Tluchoř v narážce na benefity, mateřskou, ale také na zákon o zákazu privatizace letiště v Ruzyni či zákon o krajském referendu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám