Hlavní obsah

Zastupitelstvo Prahy se čtvrt roku nesejde

Právo, Jana Šprunková, Hynek Paštěka

Tříměsíční pauzu chce naordinovat městská rada pro zasedání zastupitelstva. V úterý totiž vyškrtla z termínového kalendáře dvě plánované schůze, které se pravidelně konají každý poslední čtvrtek v měsíci. Dubnové a květnové najednou vypadly.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Po březnové schůzi, která bude 25. března, se má zastupitelstvo opět sejít až 17. června. Sociální demokraté proti zrušení ostře protestují.

„Tento bezprecedentní krok je popření zastupitelské demokracie. Jednobarevná rada města se tímto snaží zabránit vystupování opozice před květnovými volbami a částečně tak zamést současné problémy, které Prahu trápí, pod koberec. Otázkou také je, zda se pražská ODS nebojí svých rozhodnutí z minulých let,“ konstatoval zastupitel Miroslav Poche (ČSSD).

„Je to evidentní předvolební manévr,“ uvedla zastupitelka Petra Kolínská (SZ). Zákon o hlavním městě ale podle ní počítá s variantou, že si může třetina zastupitelů svolání schůze vyžádat. Ještě více než zrušení dvou schůzí považuje za alarmující, že zastupitelstvo má jednat až 22. července. „Je to nejzazší mez, kdy se má rozhodovat o dělení volebních obvodů,“ dodala Kolínská.

Schůze zrušili kvůli zneužívání ke kampani

Podle radního Jiřího Janečka (ODS) se zrušením schůzí má zabránit jejich zneužívání k předvolební kampani. „Obáváme se, aby tam nenastal systém podobný sněmovně. Raději se víckrát sejdeme o prázdninách," řekl Janeček ČTK s odkazem na jednání sněmovny, které v minulých týdnech blokovaly obstrukce.

Upozornil také na minulou schůzi zastupitelstva, kterou provázely hádky s poslancem a lídrem KDU-ČSL Cyrilem Svobodou. Primátora Pavla Béma (ODS) se Právu nepodařilo kontaktovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám