Hlavní obsah

Bazary přetáčejí tachometry aut o desetitisíce kilometrů, tvrdí aktivisté

Sdružení obrany spotřebitelů má údajně další důkaz, že majitelé autobazarů přetáčejí tachometry. Autobazary velmi často nabízejí ojetiny z Německa. Německé internetové portály ale podle něj uvádějí úplně jiný, vyšší počet kilometrů než prodejci v Česku, ačkoli se jedná o totožný vůz.

Článek

Jakmile se vůz dostane z Německa do ČR, na jeho tachometru často zmizí desítky tisíc najetých kilometrů, ve stejných řádech se přitom zvýší jeho cena.

Podle Sdružení obrany spotřebitelů české autobazary snižují počet najetých kilometrů u ojetin dovezených z Německa o 50 až sto tisíc kilometrů. Přetočený tachometr přitom virtuálně zvedá cenu vozu o desítky tisíc korun.

Sdružení uvádí, že majitelé automobilů přicházejí podobným způsobem až o šest miliard ročně. Podle odborníků má totiž v ČR přetočený tachometr každé páté auto, tedy milión z celkového počtu pěti miliónů aut, které jezdí po českých silnicích.

Sdružení již připravuje podklady pro Českou obchodní inspekci, která by se mohla problematickými autobazary zabývat.

Pokud si kdokoli koupí auto s přetočeným tachometrem, může se podle sdružení pokusit od smlouvy odstoupit. Zda uspěje, ale podle právníků není vůbec jisté. Na nepoctivé prodejce navíc v českém právu neexistuje bič, protože přetáčení tachometrů je chápano pouze jako přestupek.

Reklama

Výběr článků

Načítám