Hlavní obsah

Policie prověřuje projekt Opencard

• Aktualizováno

Policie začala prověřovat projekt Opencard. Podezírá zaměstnance magistrátu a firmy Haguess z porušování povinnosti při správě cizího majetku a pravidel hospodářského styku. Uvedla to mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Projekt Opencard stál Prahu dosud podle zjištění auditů 888 miliónů korun. Příjmy z něj však byly nulové. Před dvěma lety přitom pražský magistrát uváděl, že se náklady na Opencard vrátí do konce roku 2009.

Při řízení projektu došlo podle kontrol také k řadě pochybení. Opoziční zastupitelka Jana Ryšlinková loni v prosinci již podala kvůli kartě trestní oznámení na neznámého pachatele.

Kvůli chybám v projektu také v prosinci odstoupil vedoucí odboru informatiky Václav Kraus.

Pražané mohou Opencard využít jako tramvajenku, platební kartu na parkování v Praze 1 a čtenářský průkaz v městské a Národní technické knihovně.

Praha chce Opencard v budoucnu využít i jako anonymní turistickou kartu, na které by držitelé měli například týdenní jízdenku, vstupy do některých muzeí a podobně. Za tu by ale návštěvníci města platili tolik, aby projekt byl pro město výdělečný. Ke kartě má pak přibýt ještě zhruba dvanáct funkcí, jak Bém uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám