Hlavní obsah

Poslanci schválili navýšení mateřské na loňskou úroveň

Právo, Novinky, jas, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci ve středu na mimořádné schůzi schválili lidoveckou novelu zákona o nemocenském pojištění, která vrací výši mateřské na úroveň loňského roku. Pro hlasovali zákonodárci KDU-ČSL, ČSSD, komunisté a zelení. Snížení mateřské bylo původně přijato jako součást úsporného balíčku, který loni jako reakci na krizi připravil ministr financí Eduard Janota. Návrh nyní poputuje do Senátu.

Mateřská: Co dnes zaznělo ve sněmovněVideo: ČTK

 
Článek

Mateřská se snížila od letošního ledna, přičemž nyní se vyplácí pouze 60 místo 70 procent příjmu. Také došlo ke snížení vyměřovací základu, ze kterého se mateřská počítá, a to ze 100 na 90 procent. Snížení na základě úsporného balíčku mělo platit jeden rok.

Podle ministr financí Eduarda Janoty poslanci svým rozhodnutím zvýšili mandatorní výdaje země o 1,9 miliardy korun. Janota dodal, že finance se pokusí získat ušetřením výdajů určených na chod státu.

Návrh na změnu vedle ČSSD a lidovců podporovali i zelení a komunisté. ODS v úterý avizovala, že nebude v případě tohoto bodu pokračovat v obstrukcích, které blokovaly jednání v minulých týdnech.

"Náš návrh vrací mateřskou na loňskou výši a umožní zpětně vyplatit maminkám peníze, o které přišly v období od 1. ledna 2010,“ konstatovala po schválení místopředsedkyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

Šéf KSČM Vojtěch Filip ještě před zahájením jednání uvedl, že právě při středeční mimořádné schůzi Sněmovny k mateřské se ukáže, nakolik je funkční úterní dohoda politických špiček o uzavření příměří v dolní komoře a zda bude ODS obstruovat.

„V tomto ohledu uvidíme, nakolik jsou sociálně citlivé jejich kroky,“ míní Filip. ODS přitom již několikrát naznačila, že v případě mateřské se k obstrukcím neuchýlí.

KSČM: Paroubek si z mateřské dělá reklamu

Stínový ministr práce a sociálních věcí za KSČM Miroslav Opálka si pak vzal na paškál ČSSD a lidovce.

Poukázal na to, že loni v září pro snížení mateřské, což bylo součástí Janotova balíčku, hlasovala valná většina poslanců ČSSD a KDU-ČSL. Pro návrh komunistů, aby bylo snížení mateřské z balíčku vypuštěno, hlasovalo podle Opálky pouze devět poslanců ČSSD a jeden lidovec. Opálka proto kritizoval šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který se podle něj zdržel hlasování.

„Jeho velkoplošná reklama, jak bojuje proti snížení mateřské, oslovuje dnes voliče v celé ČR,“ rýpnul si Opálka.

Kalousek: Pomáháme matkám, bereme dětem

Poslanci TOP 09 návrh nepodpořili. Miroslav Kalousek upozornil, že návrh jde jednak proti schválenému Janotovu balíčku, a také proto, že 1,5 miliardy, které bude přijetí návrhu stát, se promítne do státního dluhu, který bude třeba jednou splatit.

"Pomáháme maminkám tak, že bereme jejich dětem," dodal Kalousek, který posléze přiznal, že je smířený s přijetím návrhu.

Poslanec ODS Michal Doktor se kolegů tázal, kde chtějí ušetřit, když vláda nemůže bez vůle Sněmovny do schválených výdajů rozpočtu zasahovat. Pozastavil se nad tím i proto, že zákonodárci nejsou ochotni ušetřit například v kapitole Poslanecké sněmovny či kanceláře prezidenta.

Anketa

Souhlasíte se zvýšením mateřské na úroveň z roku 2009?
Ano, na matkách a dětech by se nemělo šetřit
75,3 %
Ne, státní rozpočet potřebuje šetřit a uskromnit se musí i matky
24,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19500 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám