Hlavní obsah

Žáček končí, v čele Ústavu pro studium totalitních režimů ho nahradí Pernes

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Radim Vaculík

Novým ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů bude historik Jiří Pernes (61). Ten je i člen vědecké rady ústavu a působí též v Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd. Nahradí dosavadního šéfa Pavla Žáčka. Ve středu o tom rozhodla o tom rada ústavu.

Foto: ÚSTR - Jiří Reichl, ČTK

Jiří Pernes

Článek

Jeden ze sedmi hlasujících radních Michal Stehlík zatím netuší, co bude s Žáčkem dál, rada se má znovu sejít 2. března. Sám Žáček nevyloučil, že v ústavu bude i nadále pracovat.

„Do konce března jsem ředitelem, pak se uvidí. Pracovní poměr tam mám na dobu neurčitou,“ podotkl Žáček, který nechtěl rozhodnutí rady vůbec komentovat, pouze poblahopřál svému nástupci Pernesovi.

O vypsání konkurzu rada rozhodla v lednu. Zdůraznila tehdy, že rozhodnutí není vyjádřením nespokojenosti s Žáčkovou prací, ale pouze důsledkem toho, že ředitel podobné instituce má vzejít z výběrového řízení. Žáček se do čela ústavu dostal bez konkurzu, instituci vede od jejího vzniku v roce 2008.

Rada obdržela přihlášek celkem sedm, dva zájemce ale nepustila do druhého kola výběrového řízení. Kromě Pernese a Žáčka se o místo ucházeli ještě Vladimír Čermák, Antonín Kostlán a Adam Kretschmer.

Ústav za Žáčkova vedení opakovaně čelil z různých míst kritice kvůli postupu ÚSTR při zveřejňování některých údajů. Nejvíce se v této souvislosti hovořilo o kauze spisovatele Milana Kundery nebo bratrů Mašínů.

Doc. PhDr. Jiří Pernes, Ph.D.

  • Vystudoval v letech 1966 až 1972 český jazyk a dějepis na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Brně a v letech 1978 až 1980 na téže škole postgraduální studium muzeologie. Nejvyššího vzdělání dosáhl v r. 2008, kdy se habilitoval jako docent.
  • V roce 1968 vstoupil do Československé strany socialistické a stal  se předsedou Klubu mladých socialistů v Brně, který pomáhal zakládat. Z ČSS byl vyloučen v roce 1970 pro antisocialistické a antisovětské názory .
  • Zaměstnán byl v letech 1977–1982 v Moravském muzeu v Brně, 1982–1984 v Zemědělském muzeu v Praze, 1984–1990 v Historickém muzeu ve Slavkově u Brna, 1990–1992 v Moravském zemském muzeu v Brně.
  • Od r. 1994   pracuje v Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR v Praze. Po roce 1998 vyučoval na Masarykově univerzitě v Brně a Karlově Univerzitě v Praze. Specializuje se na  Dějiny českých zemí na přelomu 19. a 20. století a Československé dějiny po roce 1945. Je autorem mnoha  historických knih  a pravidelně přispívá do českých i zahraničních odborných časopisů a denního tisku.

Zdroj: ÚSTR

Reklama

Výběr článků

Načítám