Hlavní obsah

Evropa chystá od května další zpřísnění kontrol na letištích

– Praha
Novinky, Alex Švamberk, Tomáš Holý

Evropa chystá další zpřísnění kontrol na letištích. Na konci dubna vstoupí v platnost nařízení 300/2008 Evropského parlamentu a Rady o společných pravidlech v oblasti ochrany civilního letectví před protiprávními činy. V Británii se již plánuje, že bude ručně kontrolováno každé třetí zavazadlo a každý třetí cestující prohledán a bude se muset zout. Pražské letiště však velké změny neočekává.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Hala ryzuňského letiště v Praze

Článek

„Nečekáme, že by tato nová legislativa nebo prováděcí předpisy k ní se měly nějakým zásadním způsobem měnit vůči stávajícímu stavu,“ sdělila Novinkám mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová.

Informace o velmi přísných kontrolách prosákly z britského letiště v Lutonu, kde se na ně připravují všichni operátoři odbavující cestující. Od května budou muset zout a ručně prohledat každého třetího pasažéra a ručně prohledat každý třetí kufr. Nařízení má však platnost v celé EU a dotkne se i České republiky, což potvrdila i mluvčí letiště. Jakými kontrolami konkrétně bude muset cestující a jeho zavadla na ruzyňském letišti v Praze od 1. května projít, však neprozradila.

„Nemůžeme komentovat, jestli to bude jedna třetina zavazadel. V tuto chvíli nemáme k dispozici prováděcí předpisy k legislativě, které musejí vyjít ve věstníku. Očekáváme, že bližší informace se dozvíme někdy na začátku dubna. Teprve potom to budeme moci analyzovat a za dvacet dní to začne fungovat,“ doplnila Lagronová.

Ministerstvo: Přísní jako Britové nebudeme

Prováděcí předpisy vydá ministerstvo dopravy, jeho mluvčí Karel Hanzelka uvedl, že tak přísná opatření jako v Británii se u nás zřejmě nebudou muset zavádět. Británie podle něj jde za rámec normy.

„Každý stát implementuje nařízení v plném rozsahu, ale nikdo nebrání žádnému státu zavést přísnější opatření (tak zvané "more stringent measures"), která však musejí být ostatním státům oznámena - což je zřejmě uváděný příklad Velké Británie ve věci bot a příručních zavazadel,“ sdělil Novinkám.

Podrobnosti o zaváděných opatření na letištích v ČR však nebudou plně zveřejněny ani ve chvíli, kdy už vyjde věstník.

„Jde o citlivé informace a předpisy pro bezpečnostní oddělení letišť, takže stejně nebudou zveřejnitelné, část předpisů zůstane utajena, nebude moci uvést kolik se provede namátkových kontrol. Ani když se rozhořela kauza bezpečnost před dvěma měsíci, tak jsme nemohli opatření úplně zveřejnit,“ řekla mluvčí letiště s tím, že ani současná opatření není možné zveřejnit z bezpečnostních důvodů

Reklama

Výběr článků

Načítám