Hlavní obsah

Děti se mstí učitelům, na internetu je vulgárně hodnotí

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žáci se svým učitelům dnes často mstí šikanou na internetu. Donedávna poznámka v žákovské knížce mohla také odstartovat válku mezi žákem a učitelem, ale ta se maximálně zvrtla třeba v připínáček položený na židli kantora. V době Facebooku se však děti mstí učitelům rafinovaněji – kyberšikanou. Urážlivé stránky zaměřené proti kantorům mají na sociálních sítích už i na sto tisíc fanoušků.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V Česku je nyní velmi populární třeba skupina s názvem "Móda některých učitelů je neuvěřitelná", příznivců má bezmála padesát tisíc. O co jde? Někdo ve škole vyfotí mobilem svého učitele, fotku dá na Facebook a pak s ostatními hodnotí jeho oblečení, často prostřednictvím vulgárních vzkazů.

„Pokud si myslíte, že podobné vulgarity tam píší jen žáci nevychovaní, nenechte se mýlit. Mají je tam i žáci s výbornými výsledky a pracovití. Často trnu, že mne tam objeví můj vnuk a bude se za mne stydět,“ řekla Právu mimopražská učitelka, jejíž fotografie byla takto na internetu zveřejněna a ona sama tam nechutně napadena. Z pochopitelných důvodů si nepřála zveřejnit jméno.

„Každý oko jí kouká jinam“

K velkému množství videí s učiteli natočenými mobily, nejčastěji v trapných situacích, kdy se rozčilují nad nekázní třídy, se lze „proklikat“ ze stránek "Hlášky učitelů jsou nezapomenutelný". Najdete tu autentické snímky nazvané třeba Za zády učitele, kde je kantor brutálně šikanován neukázněnými puberťáky.

Například jedna žákyně zde také hodnotí profesorku matematiky slovy: „Každý oko jí kouká jinam a její nejoblíbenější hláška je: „On ví, na koho koukám!“ Vyvěsila zde zároveň fotku učitelky.

Podobné případy nejsou výjimkou. Skupina "Učitel: Chápete to?, Třída: Ne!, Učitel: Tak jdeme dál" má na 130 tisíc fanoušků. Vévodí jí ilustrace s nápisem I hate teachers (Nenávidím učitele).

K dohledání jsou zde i fotky „oblíbených učitelů“ s komentáři typu: „Mě učila taky. Nic nenaučila, kráva.“ – „Teďka ji máme jako třídní a má ve všem solidní bordel. Na zabití,“ píše anonymní student, jméno učitelky včetně fotky je ale už zveřejněno.

Mohou podat žalobu

„Pokud by bylo poškozeno dobré jméno učitele nebo dobrá pověst, mohou podat žalobu podle občanského zákoníku,“ říká mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hana Štěpánková.

Minulý týden zase média informovala o případu studentky gymnázia v Hořovicích, která na Facebooku založila skupinu proti jedné z učitelek a hrubě ji tam urážela. Tentokrát se do řešení celé situace vložilo vedení gymnázia. Zakladatelku stránky čeká pravděpodobně ředitelská důtka.

Psychologové se shodují, že kromě rizika nápodoby počítačových hrdinů stojí za růstem agresivity dětí i nedostatek pohybu. Fenoménem kyberšikany se pak podle nich nevyhýbá žádnému typu škol. Objevuje se na prvním i druhém stupni, stejně jako na gymnáziích. Na internetu se běžně vyvěšují například falešné pornofotky či spolužáci v choulostivých situacích.

Reklama

Výběr článků

Načítám