Hlavní obsah

ČEZ postavil mimo službu další dva kontrolory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po šéfovi kontroverzního útvaru kontrolorů ČEZ Karlovi Vanišovi postavil energetický gigant mimo službu i dva další členy útvaru. Uvedl to v neděli server Týden.cz. Důvodem je podle serveru to, že se muži při kontrolách vydávali za policisty. Jejich nadřízený Vaniš byl už předtím dočasně odvolán kvůli tomu, že měl u sebe při pracovním výjezdu zbraň. Policie tento týden navrhla obžalovat celkem 26 členů útvaru kvůli vydírání odběratelů elektřiny.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Šéf Útvaru netechnických ztrát ČEZ (NTZ) Karel Vaniš je dočasně postaven mimo službu.

Článek

Server napsal, že oba muži z odboru netechnických ztrát jezdili do terénu s reflexní policejní vestou a v černých kombinézách, na kterých měli policejní číslo nebo nášivku policie. "Dospěli jsme k závěru, že u těchto lidí mohlo dojít k zneužití znaků policie při pracovním výkonu," uvedl mluvčí ČEZ Martin Pavlíček. Muži teď budou vykonávat kancelářskou práci až do doby, než jejich případ prošetří vnitřní komise ČEZ.

Mluvčí policejního prezidia Veronika Benediktová serveru řekla, že pokud na sobě muži měli vestu a na ní služební číslo, dopustili se přestupku. "Jestliže by navíc někoho svým vzhledem a jednáním poškodili, už se dá uvažovat o kvalifikaci trestného činu jako je podvod či poškozování cizích práv. Záleží na okolnostech," dodala.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu viní celkem 26 kontrolorů z toho, že v téměř padesátce případů vydírali odběratele elektřiny. Kontroloři prý vstupovali bez povolení na pozemky odběratelů a nutili je k zaplacení vysokých částek za údajně neoprávněný odběr. Firma ČEZ je přesvědčena, že se její zaměstnanci vydírání nedopustili a že budou zproštěni viny.

Odbor netechnických ztrát se zaměřuje na odhalování černých odběrů elektřiny a do povědomí veřejnosti se nedávno dostal hlavně kvůli zveřejněným záběrům, které zachycovaly speciální výcvik kontrolorů a některé jejich diskutabilní zásahy. Ředitel ČEZ Martin Roman proto zřídil speciální tým, který má dohlížet na "problematiku řešení netechnických ztrát" a znovu prověřit postupy oddělení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám