Hlavní obsah

O válečné veterány se postará legionářská obec, rozhodlo ministerstvo

Ministerstvo obrany převedlo péči o válečné veterány na Československou obec legionářskou. Ušetří tak ze svého rozpočtu asi čtyři miliony korun. Dosud válečným vysloužilcům přispívalo částkou okolo 16 milionů. Nyní bude dávat pouze 12,5 miliónu Československé obci legionářské. Zbylé peníze doplatí obec ze svého rozpočtu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Článek

Obrana musí šetřit, neboť má pro letošek k dispozici o šest miliard korun méně, než bylo původně plánováno. Projekt je zatím naplánován do konce příštího roku. Československá obec legionářská ho bude financovat nejméně deseti procenty.

"Počítáme s tím, že do projektu dáme minimálně dva miliony korun," upřesnil první místopředseda Československé obce legionářské Jindřich Sitta. "Cílem je udržet současnou úroveň péče o veterány i se sníženým rozpočtem resortu," řekl novinářům náměstek ministra obrany František Padělek.

Po skončení projektu se celá koncepce vyhodnotí. Vedení obrany následně rozhodne, jestli smlouvu s obcí prodlouží, vysvětlil Padělek. "Jedním z našich hlavních cílů je starat se o veterány. Proto se budeme snažit, abychom tuto činnost mohli vykonávat i v budoucnu," reagoval Sitta.

Ministerstvo se zodpovědnosti nezříká

Ministerstvo obrany má péči o válečné vysloužilce přikázanou zákonem. Převodem výkonné funkce na jiný subjekt se jeho odpovědnost nemění. "Resortu zůstává kontrolní funkce. Společně s legionářskou obcí budeme všechny kroky konzultovat a vyhodnocovat," dodal Padělek.

Veteránů, kteří potřebují pomoc, je v současnosti asi 2300. Jsou mezi nimi převážně účastníci bojů druhé světové války. S přibývajícími léty však řady potřebných rozšíří také novodobí veteráni - například z první války v Perském zálivu nebo bojů na Balkáně v 90. letech, dodal Sitta.

O vysloužilce se budou starat terénní pracovníci koordinovaní z krajských sídel organizace. Cílem je zamezit sociálnímu vyloučení bývalých vojáků a zajistit jim odpovídající kvalitu života. Mezi terénními pracovníky jsou i někteří novodobí veteráni. "Mají odpovídající zdravotní i fyzickou kondici a zároveň profesně blízko ke svým kolegům," zdůraznil Sitta.

Obec chce zmapovat problémy veteránů

Obec legionářů připravuje i další projekt na podporu vojáků, kteří bojovali v zahraničních válečných konfliktech. Bude jím databáze novodobých veteránů, jejíž příprava má vypuknout za měsíc. "Cílem je zmapovat problémy vojáků z mírových misí, kteří opustili řady armády. Podle výsledků jim můžeme nabídnout další pomoc, například rekvalifikační kurzy," vysvětlil Sitta. Organizace na projekt získala šest milionů korun z fondů Evropské unie.

Československá obec legionářů byla založena v roce 1921 legionáři ze všech bojišť 1. světové války. Poté byla její činnost několikrát přerušena - za nacistické okupace a po únoru 1948. Obnovena byla v roce 1992. Dnes sdružuje nejen veterány z druhé světové války, ale i jejich pozůstalé. V roce 2003 byli do obce přijati účastníci zahraničních vojenských mírových misí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám