Hlavní obsah

Volby budou poslední víkend v květnu, vyhlásil Klaus

Novinky, jim
Praha

Volby do Poslanecké sněmovny se budou konat poslední týden v květnu, oznámil v pátek na tiskové konferenci prezident Václav Klaus. Klaus avizoval vyhlášení voleb v daném datu již začátkem roku při setkáních s čelními představiteli české politické scény. Některým politikům termín nevyhovoval, nebyl to však pro ně zásadní problém.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus vyhlásil volby do Poslanecké sněmovny na konec května.

Článek

"Dokument je kontrasignován předsedou vlády, v tuto chvíli je to definitivním ústavním aktem,“ prohlásil před shromážděnými novináři Klaus.

Prezident doplnil, že ho k vyhlášení tohoto termínu vedly dva důvody. Zejména chtěl zabránit spekulacím, že některé strany by mohly být dřívějším datem zvýhodněny na úkor jiných stran. Vedle toho nechtěl prezident krátit poslancům jejich volební období.

Klaus již po novoročním projevu s premiérem Janem Fischerem vyjádřil přání zahájit volby v nejzazším možném termínu, tedy 28. až 29. května, s odůvodněním, že není kam spěchat.

Šéf ODS Mirek Topolánek a předseda ČSSD Jiří Paroubek se přitom předtím shodli na datu 14. až 15. května. Podle jejich pozdějších vyjádření jim poslední možný termín vadit nebude.

Předem vyloučeno bylo pouze první datum 7. až 8. května, jelikož si tou dobou budou Češi připomínat 65. výročí porážky nacistických vojsk.

Volby se konají od pátečního odpoledne do sobotních poledních hodin, vítěz bývá vyhlášen ještě týž den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám