Hlavní obsah

Tato vláda prolamovat těžební limity nebude, klidnil Fischer Bursíka

– Praha
Novinky, jim

Premiér Jan Fischer odpovídal ve čtvrtek při pravidelných interpelacích na námitky poslance strany zelených Martina Bursíka, který vládu obvinil z korupčního jednání. Bursík hlasitě protestoval proti údajně nestandardnímu stažení horního zákona z jednání Sněmovny a tomu, že vláda hodlá zrušit těžební limity v severních Čechách ve prospěch těžařů. Fischer všechna obvinění znovu odmítl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda vlády Jan Fischer

Článek

Závěrem své repliky zdůraznil: "Opakuji to této Sněmovně už poněkolikaté, že tato vláda nebude prolamovat těžební limity, není třeba se čehokoli tohoto druhu obávat."

Spor mezi Bursíkem a Fischerem se táhne týden, během nějž si oba státníci uštědřili několik ostrých výpadů. Nyní měli během klidné interpelace k dispozici dohromady jen 13 minut.

Bursík při jednání Sněmovny obvinil Fischera z korupčního jednání, protože nestandardní cestou stáhl ze Sněmovny horní zákon, který měl pojistit zachování ekologických limitů pro těžbu a tedy i vesnic, které by byly jejich prolomením ohroženy.

Bursík se zlobil, že zákon stáhl ministr průmyslu Vladimír Tošovský, přestože ho předložilo ministerstvo životního prostředí. Nasvědčovalo to podle něj tomu, že vláda podlehla lživé argumentaci resortu průmyslu a lobbistickému tlaku těžařů.

I já znám Dobrovského, znám ho dvacet let, ale do jeho podnikání mi nic není.

Později Bursík také upomínal na přátelství mezi šéfem premiérových poradců Vladimírem Mlynářem a lobbistou společnosti Czech Coal Janem Dobrovským, jehož firma má na prolomení limitů eminentní zájem. Dobrovský navíc o Bursíkovi řekl, že  pro Mosteckou uhelnou sám v roce 2003 vytvářel analýzy na prolomení limitů, což exministr životního prostředí označil za účelovou snahu o diskreditaci. Pro Mosteckou uhelnou pracoval, ale analýzy se podle něj netýkaly prolomení limitů. Vydělal si 1,5 miliónu korun.

Fischer se proti Bursíkovým nařčením znovu ohradil a vysvětlil, že návrh byl stažen zcela standardně, protože ho Sněmovna již dlouho nechtěla projednávat, a nikdo z jeho pracovníků se na tom nepodílel. Navíc se má nejprve rozhodnout o nové energetické koncepci.

"Já jsem o výjimce ke stažení bez připomínkového řízení rozhodl ne proto, že to bylo zpětvzetí, ale proto, že jsem chtěl racionalizovat chod vlády,“ vysvětlil ministerský předseda.

"Striktně ale odmítám vaše nesmírně vážné obvinění. Že podléhám vlivu lobby, protože se můj poradce zná s Dobrovským, je absurdní. I já znám Dobrovského, znám ho dvacet let, ale do jeho podnikání mi nic není,“ dodal Fischer.

Premiér nestihl odpovědět na všechny Bursíkovy dotazy během ústních interpelací, všechny ma ale předalv písemné podobě. Podle mluvčího zelených Reného Kubáška se k tomu Bursík vyjádří až po jejich prostudování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám