Hlavní obsah

Bakala potvrdil, že se kvůli bytům OKD obrátí na Ústavní soud

Praha

Společnost RPG finančníka Zdeňka Bakaly ve čtvrtek na potvrdila, že kvůli bytům OKD podala ústavní stížnost. Společnosti se nelíbí postup Sněmovny. Rozhodnutí představil kanadský právník Robert Amsterdam.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Poslanci vyzvali formou usnesení ministerstvo financí, aby podalo návrh na předběžné opatření. Obvodní soud potom v prosinci vydal předběžné opatření, na jehož základě zakázal společnosti RPG Byty nakládat s byty bývalého OKD. Stejný návrh na RPG Industries soud zamítl.

RPG Industries získala byty koupí společnosti Karbon Invest. Ta převzala rozsáhlý bytový fond při privatizaci v září 2004, kdy se mimo jiné zavázala byty při prodeji přednostně nabídnout dosavadním nájemníkům za netržní cenu.

"Poslanecká sněmovna vydala usnesení, kterým konstatuje porušení smlouvy našimi klienty. Tím v rozporu s ústavou a základními demokratickými principy de facto rozhodla obchodní spor, o kterém může rozhodovat jen a pouze nezávislý soud. Toto usnesení významný způsobem porušuje zájmy našich klientů," prohlásil Amsterdam.

Ministerstvo se tehdy podle mluvčího Ondřeje Jakoba rozhodlo podat předběžné opatření i na RPG Industries kvůli sporu ohledně bytů, který řeší Rozhodčí soud při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám