Hlavní obsah

Státní maturity se staly nákladným podnikem za 1,5 miliardy

Právo, Marek Přibil

Státní maturity se připravují přes 13 let a stály už k miliardě korun. Nyní se počítá s dalšími 496 milióny pro následujících pět let na realizaci stěžejních veřejných zakázek. O zajištění jednotných zkoušek se mají totiž postarat zejména soukromé firmy.

Foto: Petr Horník, Právo

Budova Cermatu v pražské Jeruzalémské ulici, jež prošla unikátní rekonstrukcí.

Článek

Státní maturitou se mají povinně ukončovat střední školy již za rok, přičemž aktuálně je vypsán tendr za 328 miliónů třeba na logistiku. "Kdo vyhraje, by mělo být jasno v řádech dnů,“ řekl Právu mluvčí Cermat Petr Habáň.

Nutno je připočítat i další nemalé náklady na školení učitelů či desítky miliónů na chystanou říjnovou celoplošnou generálku. Na tu se loni, kdy byly zkoušky odloženy, slovy ministryně školství Miroslavy Kopicové počítalo s částkou 120 miliónů.

 Mnohamiliónové opravy budov

Maturity, to ale nejsou jen stamiliónové tendry, mnoho naštvaných učitelů a protestující studenti, ale i mnohamiliónové investice do rekonstrukcí budov a interiérů.

Ministerská organizace Cermat, jež jednotné zkoušky chystá, sídlí v pražské Jeruzalémské ulici. Ve správě má pak objekt v ulici Jankovcově.

Ondřej Liška (SZ) ještě coby ministr školství na dotaz, bude-li se opravovat i tato budova, odvětil: „Máte-li na mysli objekt Jankovcova (bývalá budova Nejvyššího kontrolního úřadu, pozn. red.), tak ten se již nyní opravuje. Cermat je pověřen jeho správou, ale tato budova zdaleka nebude využita jen pro tuto organizaci.“

Tu částku na rekonstrukci budovy už asi dnes dohromady nikdo nedá.
exministryně školství Dana Kuchtová

Podle materiálu Cermatu, který má Právo k dispozici, je pro letošek na modernizaci objektu schváleno 3,5 miliónu korun, počítá se i s datovým propojením s budovou v Jeruzalémské či vybavením za čtyři milióny. V roce 2009 bylo vydáno 21,5 miliónu na rekonstrukci 2. patra a 14 miliónů na modernizaci pater zbylých.

Tučný rozpočet

Už 19. července 2007 potvrdilo Právu tehdejší vedení Cermatu, že zhruba 80 miliónů korun spolkla rekonstrukce mateřské budovy v Jeruzalémské.

Včera exšéf Cermatu Martin Chvál, jenž na funkci rezignoval 6. března 2007, Právu řekl: "Netuším, na kolik oprava přišla. Rekonstrukce proběhly před tím, než jsem do funkce nastoupil. Nějaké číslo kolem 80 miliónů si vybavuji, ale já jsem s ním nijak do styku nepřišel."

"Tu částku na rekonstrukci budovy už asi dnes dohromady nikdo nedá,“ uvedla tento týden pro Právo exministryně školství Dana Kuchtová.

Dnes řídí Cermat Pavel Zelený. Již potřetí. Poprvé byl odvolán 20. prosince 2001. O několik let později, 1. února 2008, kdy šéfoval státním maturitám podruhé, pro Právo konstatoval: "Jde o objekt, který byl před zhruba deseti lety standardně rekonstruován. Samotná rekonstrukce byla v jednom smyslu unikátní,“ řekl Zelený s tím, že ale stála zlomek uváděné částky a s rozpočtem na reformu maturit neměla co dělat.

Podle dokumentace Cermatu je celkový rozpočet organizace pro rok 2010 předpokládán ve výši 385 miliónů, co se neinvestičních výdajů týče. Sem spadají i platy – limit počtu zaměstnanců placených ze státního rozpočtu je 71, z eurofondů 45. Kapitálové výdaje se mají přiblížit k 50 miliónům.

Reklama

Výběr článků

Načítám