Hlavní obsah

ODS sepsula Pecinův protikorupční balíček a vyrukovala se třemi P

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Občanští demokraté ve středu vyjmenovali své výhrady k protikorupčnímu balíčku ministra vnitra Martina Peciny. Podle jejich názoru jsou opatření příliš zaměřena na represi a povedou k posílení orgánů činných v trestním řízení na úkor práv občanů. Balíček pustí do prvního čtení, ve druhém navrhnou změny. Finální verze protikorupčních opatření by se měla řídit pravidly tří P, tedy prevence, průhlednost, postih, řekl šéf ODS Mirek Topolánek.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

"Represivní složky mají dostatek nástrojů pro boj s korupcí, ale chybí jim vůle někoho postihnout,“ uvedl Topolánek.

ODS si podle jeho slov klade za cíl zmenšovat prostor pro korupční prostředí a vyjmenoval několik opatření, které zavedla již jeho vláda včetně Czech pointů a elektronické správy. „Každý formulář, každé razítko znamená prostor pro korupci,“ vysvětlil předseda ODS.

Topolánek chce k vymýcení korupce přispět také rušením regulací, které by vybírala veřejnost, podniky i neziskové organizace.

Jestli chceš zachovat obchodní tajemství, nemáš nárok na zakázku.
Mirek Topolánek

Ke zprůhlednění vlastnické struktury akciových společností, na němž se shodnou všechny strany, prohlásil, že by měly být vyloučeny z veřejného prostoru všechny firmy s akciemi na doručitele. "Jestli chceš zachovat obchodní tajemství, nemáš nárok na zakázku,“ zdůraznil. Plošné zrušení akcií na doručitele již dříve Topolánek označil za nesmysl.

V rámci represivních opatření by se pak měla zpřísnit kontrola především policistů pomocí generálních inspekčních policejních sborů, které by fungovaly odděleně od policie. Měly by se také rozšířit pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu, který v současnosti nemůže dohlížet na magistráty.

Pecinův balíček bude vyžadovat revizi

Pecinův balíček se ODS ale příliš nelíbí. "Nejsme v žádném případě proti některým institutům, například korunního svědka, ale ne v té podobě, v jaké je dnes,“ ohradil se stínový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Podle něj musí být zmíněný institut velmi citlivě právně ošetřen.

Pospíšil zkritizoval, že Pecinův návrh počítá s úplným osvobozením svědka, navíc i v případě, že jeho svědectví povede k zadržení jednotlivce a nikoli celé organizované skupiny. ODS se mimo jiné nelíbí, že o využití korunního svědka v rámci Pecinova balíčku rozhoduje státní zástupce. "Nikde na světě to tak není, všude to kontroluje soud,“ upozornil Pospíšil.

Ohradil se i proti tomu, že Pecinův balíček přímo nařizuje soudu snížit korunnímu svědkovi trest, což prý ohrožuje nezávislost soudu. Podobný institut - „spolupracujícího obviněného“ zavedla již Topolánkova vláda.

Pospíšil zkritizoval mimo jiné i opatření na snížení hranice případného trestu pro užití odposlechů a dodal, že použít odposlechy na veškerá korupční jednání je také už dáno mezinárodní úmluvou.

Korupci se po pádu vlády začalo dařit, naznačil Topolánek

Nepříznivou reakci si vysloužil rovněž návrh na revizi daňového tajemství. Občanským demokratům opět vadí, že prolomení daňového tajemství bude záviset na posudku policisty. "Každý takový zásah musí být povolen soudem,“ řekl právní expert strany.

Trhliny má podle Pospíšila i návrh na zavedení protikorupčního agenta. Podobný návrh Topolánkovy vlády skončil u Ústavního soudu, který určil, že stát nesmí napomáhat k trestnému činu. Pospíšil tvrdí, že "Pecinův agent“ sice nesmí napomáhat, ale může ho vytvářet.

Topolánek začátkem tiskové konference prezentoval graf znázorňující vývoj vnímání míry korupce u veřejnosti. "Nejsme na tom dobře. Z grafu vyplývá, že během mé vlády se mínění značně snížilo, po pádu vlády opět narostlo," podotkl expremiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám