Hlavní obsah

Meteorologové čekají rekordní mrazy, varují před omrzlinami

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loňská zima byla teplá v porovnání s mrazy, které mají zasáhnout Českou republiku v tomto týdnu. Zatímco nejnižší loňská teplota naměřená 20. prosince dosahovala -20 stupňů, ve středu by mohla být naměřena ještě o pět stupňů nižší. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v pondělí výstrahu před velmi silnými mrazy. Před omrzlinami varuje i Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Článek

"Raduji se, protože se mohu těšit, že naměříme nové rekordy,“ uvedla týdenní předpověď Dagmar Honsová z Meteopressu. Podle její předpovědi by se měli lidé připravit i na poměrně silný vítr a další sněhovou nadílku.

Extrémní teploty zaznamenali meteorologové již během pondělního rána. V Hlučíně v Moravskoslezském kraji naměřili -24 stupňů Celsia, podobných teplot se ale v průběhu týdne týdne mohou dočkat obyvatelé i dalších krajů, avizovala Honsová.

Pondělní maximální teploty se budou pohybovat v rozmezí od minus osmi do minus čtyř stupňů Celsia, na většině území bude zataženo nízkou i vysokou oblačností. Sněžit by mělo jen ojediněle, nejvíce sněhu by mělo napadnout v západních oblastech a to do šesti centimetrů.

Následujícího rána zůstanou teploty v intervalu od minus do minus čtyř stupňů Celsia, přes den by se pak mohly ještě o stupeň zvýšit. I nadále zůstane po celé úterý většina území pod mrakem, sněžit by pak mělo zejména na jihu.

Ve středu přijde další teplotní propad

Ve středu se ovšem s ustupující oblačností náhle propadnou teploty a meteorologové předpokládají, že v některých oblastech nízké teploty ohrozí místní rekordy.

"Převládat bude polojasno až skoro jasno, takže to bude lákat lidi ven, ale pozor na omrzliny,“
Dagmar Honsová, Meteopress

Po ránu uvíznou rtuti teploměrů mezi minus dvaceti až minus 16 stupni Celsia, skutečnou arktickou zimu zažijí Jihočeši, kteří se mohou připravit až na 25stupňové mrazy. Přes den by se teploty v Čechách měly opět vrátit do intervalu minus osmi až minus čtyř stupňů, na Moravě a ve Slezsku se budou pohybovat od minus 12 do minus osmi stupňů Celsia.

Teplotní rekord pro 27. leden z pražského Klementina byl naměřen v roce 1830 a činil -21,6 stupně Celsia.Absolutně nejnižší teplota, která kdy byla v ČR naměřena, pochází z 11. února roku 1929, kdy v Litvínovicích u Českých Budějovic panoval mráz -42,2 stupně Celsia.Naopak největší vedro bylo 27. července 1983 v Praze - Uhříněvsi, a to 40,2 stupně Celsia.

"Převládat bude polojasno až skoro jasno, takže to bude lákat lidi ven, ale pozor na omrzliny,“ podotkla Honsová.

Vyhlídky do dalších dní nejsou podle ní o moc teplejší. Během čtvrtku a pátku se znovu zatáhne, místy napadne až 15centimetrová vrstva čerstvého sněhu, do toho bude dout silný vichr v nárazech až 72 kilometrů v hodině. Ranní teploty se očekávají od minus 13 do minus devíti stupňů Celsia, přes den pak od minus čtyř k nule.

Žádné výrazné oteplení se neočekává ani v únoru, i když tak výjimečné mrazy, jaké zasáhnou Česko během tohoto týdne, by už udeřit neměly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám