Hlavní obsah

Přestupky v cizině se mohou prodražit, většinou ale končí v koši

Právo, Radim Vaculík

Spáchání přestupku v zahraničí se může českému řidiči pěkně prodražit, může přijít o doklady, nebo dokonce i o samotné auto. Ale jen v případě, že jej místní policie přistihne přímo při činu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Pokud ale dopravní hřích zaznamenají jen kamery nebo ho muži zákona pustí se složenkou, nemusí se v drtivé většině případů obávat, že by jej následná pokuta dohnala doma v Česku.

Zvlášť když jde o drobnější prohřešky, jak neoficiálně přiznávají sami odborníci. Pokuty za ně většinou končí rovnou v koši.

Totéž ale platí i pro řidiče-cizince, kteří se proviní proti zákonu u nás. Státy Evropské unie totiž mají různorodou legislativu a dodneška se nebyly schopné dohodnout na tom, že by si pokuty předávaly a po svých občanech je domovské země vymáhaly.

Nic na tom nezměnilo ani rozhodnutí Rady EU z roku 2005, o kterém před několika dny informovala média a podle kterého měly státy začít mezi sebou v tomto směru spolupracovat. Jako první se mělo zapojit Německo.

Pokuty v Evropě (v eurech)
alkoholpřekročení rychlosti o víc než 20km/h a 50 km/hnepovolené předjížděnínesprávné parkování
Německood 500od 35, od 24030 až 250do 70
Rakousko218 až 581321 až 726, do 218072 až 218021 až 726
Slovenskood 230od 160, do 830do 330do 135
Itálieod 540od 155, od 390od 75od 35
Chorvatskood 135do 70, od 670od 95od 40
Slovinskood 180od 50, od 300od 170od 40
Francieod 135od 90, 1500od 90od 10

Jak ale vysvětlil mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka, nic takového jako předávání a uznávání přestupků v dopravě se nechystá.

„Každý stát EU má svůj registr řidičů a ty nejsou mezi sebou propojeny a ani nebudou,“ podotkl k tomu Hanzelka.

Česko údaje o řidičích chrání

České ministerstvo dopravy podle něj navíc odmítá sdělit jiným zemím osobní data řidičů, kteří v cizině spáchali přestupek, ale tamní policie má jen SPZ jejich auta.

„Pokud se na nás obrátí jakýkoli zahraniční orgán s tím, že chce údaje k vozidlu a jde o drobné přestupky, tak ty údaje nevydáme, a to kvůli ochraně osobních údajů. Pokud je tam ale podezření ze spáchání trestného činu, tak údaje samozřejmě dáme, jsou na to mezinárodní dohody,“ upřesnil Hanzelka.

Když tedy našinci přijde do schránky dopis se složenkou třeba z Německa, nemusí se obávat sankcí ze strany českých úřadů, pokud jej ignoruje.

Na druhou stranu se mu ale odmítavé stanovisko může později pořádně vymstít. Pokud totiž v budoucnu znovu do Německa zamíří a zastaví jej policie, klidně mu kvůli dluhu na pokutě zkonfiskuje třeba jeho auto, nebo může dokonce skončit ve vězení.

Totéž mu přitom může hrozit, i když nepojede do Německa, ale do sousedního Rakouska nebo Švýcarska. Tyto tři německy mluvící země si totiž dlouhodobě informace o přestupcích řidičů předávají.

„Vyměňují si mezi sebou jména hříšníků, a když třeba Němec spáchá přestupek ve Švýcarsku, tak se to dozvědí úřady v Německu, kde je pak předvolán a musí tam tu pokutu zaplatit,“ přiblížil tamní situaci Miroslav Preclík u Ústředního automotoklubu (ÚAMK).

Pokuty jen v korunách

Cizinci chycení při kontrole v Česku mají možnost zaplatit pokutu pouze v korunách. Pokud nemají vyměněnou hotovost, dostanou složenku, a když ji neuhradí, peníze po něm začnou vymáhat čeští celníci.

„Naše úspěšnost při vymáhání pokut v zahraničí se dlouhodobě pohybuje mezi 38 až 40 procenty a v tuzemsku mezi 70 až 71 procenty,“ upřesnil mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

Pokud ale jakýkoliv řidič u nás hrubě poruší zákon třeba tím, že řídí pod vlivem alkoholu nebo mnohonásobně překročí povolenou rychlost, může dokonce dočasně přijít o auto. Vůz získá zpět až po zaplacení kauce od pěti do padesáti tisíc korun.

Na co si dát pozor při cestování autem po Evropě
Německo
V obci je povolená rychlost 50 km/h, mimo obec 100 km/h a na dálnici mohou řidiči s výjimkou Brém jezdit bez omezení. Povolen je limit alkoholu 0,5 promile. Zákon zakazuje problikávat dálkovými světly při přejíždění pomalejšího řidiče.
Při odmítnutí zaplacení pokuty policie žádá uhrazení zálohy (obvykle ve výši pokuty), při odmítnutí hrozí zabavení vozidla. Konfiskace auta hrozí i v případech vážných dopravních nehod.
Rakousko
V obci je povolená rychlost 50 km/h, mimo obec 100 km/h, ale třeba v Tyrolsku a Vorarlbersku jen 80 km/h, na dálnici 130 km/h. Povolen je limit alkoholu 0,5 promile. Od 1 listopadu do 15. dubna jsou povinné zimní pneumatiky.
Policie na místě vybírá pokuty do 35 eur (přes 900 Kč), v případě vyšší pokuty žádá zaplacení zálohy a pokutu pak musí řidič uhradit do 14 dnů. Pokuty lze platit kreditní kartou.
Při odmítnutí zaplacení blokové pokuty může policie řidiči zabavit jeho osobní věci v hodnotě dané pokuty (například oblečení, elektroniku, šperky).
Pokud řidič nesouhlasí s pokutou, může žádat o předání věci k soudu, ovšem zároveň musí na místě složit zálohu ve výši předpokládané pokuty. Při menších nehodách není nutné volat policii, za její přítomnost se platí 40 eur (přes 1000 Kč).
Slovensko
V obci je povolená rychlost 50 km/h, mimo obec 90 km/h, na dálnici 130 km/h. U alkoholu je nulová tolerance. Pomalejší řidič nesmí bránit rychlejšímu vozidlu v jízdě. V povinné výbavě jsou reflexní vesty pro celé osazenstvo auta.
Policisté vymáhají pokutu za přestupek vždy na místě, při jejím nezaplacení hrozí odebrání řidičského průkazu do doby, než je pokuta uhrazena. Zabavení vozidla hrozí jen v případě, že bylo odcizeno nebo použito na trestný čin.
Itálie
V obci je povolená rychlost 50 km/h, mimo obec 90 km/h, na silnicích 1. třídy 110 km/h, na dálnici 130 km/h, na dálnici se třemi pruhy 150 km/h (musí být označeno). Povolen je limit alkoholu 0,5 promile. V povinné výbavě jsou reflexní vesty pro celé osazenstvo auta.
Při odmítnutí zaplacení blokové pokuty je nutné složit garanci ve výši čtvrtiny maximální pokuty nebo kauci. Pokud i to řidič odmítne, hrozí mu zadržení řidičského průkazu či odebrání vozidla až do doby zaplacení.
Zabavení auta hrozí i v případě řízení s prošlými doklady či úplně bez řidičského průkazu nebo se špatnou SPZ.
Chorvatsko
V obci je povolená rychlost 50 km/h, mimo obec 90 km/h, na silnici pro motorová vozidla 100 km/h, na dálnici 120 km/h. Povolen je limit alkoholu 0,5 promile, ale jen u řidičů starších 25 let. V povinné výbavě jsou reflexní vesty pro celé osazenstvo auta.
Pokutu není nutné platit na místě, ale maximálně do osmi dnů od jejího uložení. Jako kauci může policie řidiči odebrat pas a vydá jej až po zaplacení pokuty.
Hrozí také zabavení řidičského průkazu v případě jízdy bez předepsaných pomůcek (brýle, čočky), a to na osm dnů. V případě nevyzvednutí dokladů po uplynutí této lhůty a dalších tří dnů posílají průkaz úřadu, který jej vydal.
Zabavení vozidla hrozí v případě, kdy řidič přišel o průkaz a dále jezdil autem.
Slovinsko
V obci je povolená rychlost 50 km/h, mimo obec 90 km/h, na rychlostních silnicích 100 km/h a na dálnicích 130 km/h. Povolen je limit alkoholu 0,5 promile, ale jen řidičům, kteří jsou schopni bezpečně řídit auto. V opačném případě hrozí vysoká pokuta od 3500 do 25 tisíc korun.
Při odmítnutí zaplacení pokuty hrozí zabavení pasu či jiných dokladů řidiče.
Francie
V obci je povolená rychlost 50 km/h, mimo obec 90 km/h, na dálnici 130 km/h. Pro řidiče se zkušenostmi kratšími než dva roky je povolená rychlost mimo obec jen 80 km/h, na dálnici 110 km/h. Povolen je limit alkoholu 0,5 promile. V povinné výbavě jsou reflexní vesty pro celé osazenstvo auta.
Při použití antiradaru hrozí pokuta 1500 eur (39 000 Kč) i zabavení auta. Takové krajní řešení hrozí i v případech způsobení nehody a ujetí z místa, při odmítnutí zastavení, při jízdě bez dokladů, při opakovaném řízení pod vlivem alkoholu či drog nebo při opakovaném překračování povolené rychlosti, kdy auto propadá státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám