Hlavní obsah

Na Moravě hustě sněží, v Čechách padá led a sníh ze střech

Aktualizováno

Dopravu na moravských a východočeských silnicích komplikuje v pondělí husté sněžení. Hlavní tah z Brna na Svitavy je sjízdný jen obtížně. Silnici částečně blokují uvízlé kamióny. Na Vysočině a na Pardubicku je uzavřeno několik úseků silnic třetích tříd. Přes noc napadlo deset centimetrů sněhu. V Čechách jsou teploty kolem nuly, sníh taje a padá se stromů a střech.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Řada chodníků byla kvůli padajícímu sněhu uzavřena.

Článek

Podle meteorologů má v pondělí sněžit pouze na Moravě, teploty mohou vyšplhat na tři stupně Celsia. Do konce týdne má nasněžit už jen do pěti centimetrů sněhu a mělo by se mírně ochladit. Sníh se tak udrží.  

Tající sníh a led padá od časného rána na Pražany. Policisté zaznamenali řadu případů poškozených vozidel od sněhu. Hasiči s výškovou technikou jsou neustále v ulicích a zasahují na nejvíce nebezpečných místech.

V Ohařích na Kolínsku se pod tíhou sněhu propadla střecha starého rodinného domu. Nikdo nebyl zraněn. Na místě jsou hasiči. O dalším osudu stavení rozhodne statik.

Ve středních Čechách je uzavřena železniční trať z Ledečka do Uhlířských Janovic na Kutnohorsku. Koleje jsou zasněžené a je nutné je vyfrézovat.

V Karlovarském kraji v noci na pondělí mokrý a těžký sníh zlomil několik stromů. „Za dnešní noc vyjeli hasiči k osmi událostem popadaných stromů, dva případy byly na Karlovarsku, tři na Chebsku a tři na Mariánskolázeňsku,“ uvedla mluvčí karlovarských hasičů Alena Ryvolová.

Silnice v kraji jsou podle silničářů sjízdné, nicméně motoristé mají jezdit s opatrností, především pak na silnicích nižších tříd, kde leží rozbředlý sníh. Ten způsobil problémy autobusu poblíž Kladské, který nemohl v měkkém sněhu vyjet.

Foto: René Fluger, ČTK

Muž odstraňuje ze střechy rampouchy.

Kolem deseti centimetrů sněhu nasněžilo v noci v Libereckém kraji, řidiči by tam měli jezdit velmi opatrně. Na silnicích první třídy ležely ráno zbytky rozbředlého sněhu. Na silnicích druhé a třetí třídy se z něj vytvořila kluzká uježděná vrstva.

Kvůli vyšším teplotám padá mokrý sníh ze střech a stromů. V hlavním městě jsou kvůli tomu uzavřeny některé chodníky. Podobná situace je na Plzeňsku. Padá déšť se sněhem a některé úseky silnic namrzají. Navíc na ně padá mokrý sníh ze stromů.

Všechny silnice v Ústeckém kraji jsou sjízdné, většina z nich ale jen se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy jsou většinou mokré po chemickém ošetření, rozbředlé zbytky sněhu ale leží zejména na vedlejších silnicích a místních komunikacích.

Spadlý strom leží například na silnici z Vyškova do Blanska. Na Moravě se stalo mnoho nehod, v Ostravě havaroval autobus, u Libavé na Olomoucku havarovalo nákladní auto, na silnici z Lipníka nad Bečvou do Olomouce se tvoří kolony.

Na Moravě stále sněží

Zatímco v Čechách vydatně sněžilo v neděli, na Moravě a na Vysočině začal sníh padat v noci a v pondělí nad ránem.

Krajští cestáři z Vysočiny ohlásili neprůjezdné úseky silnic. Jak uvedla mluvčí krajského úřadu Jitka Svatošová, jedná se o silnice druhé a třetí třídy. V současné době pracuje na jejich zprůjezdnění těžká technika, která by se sněhovými závějemi měla prokousat do dnešního poledne. Jedná se o spojnice mezi Uhelnou Příbramí a Borkem, silnici nedaleko dálničního exitu Větrný Jeníkov od obce Úsobí po odbočku Kosovy, úsek od Lubna k Habrům, cestu z Jeřišna z Podhořicím, spojnici Golčova Jeníkova s Římovicemi, ze Sázavky do Zboží a mezi Kejžlicemi a Bratroňovem.  V kraji stále sněží a fouká vítr.

Na Chrudimsku jsou některé silnice zaváté, na jiné popadaly stromy. Jde ale o málo používané komunikace. Zaváté jsou silnice mezi obcemi Krásné a Libkov, z Biskupic na hranice kraje, mezi Nasavrkami a Hradištěm, Polánkou a Chlumem a Vojtěchovem a Pokřikovem. Úsek z Rabštejnské Lhoty do Pohledu, kde se odklízely stromy, by se měl v pondělí otevřít.

Uzavřené úseky silnic
Vysočina
zdo
Uhelná PříbramBorek
ÚsobíKosovy
Lubnahabry
JeřišnoPohdořice
Golčův JeníkovŘímovice
SázavkaZboží
KejžliceBratroňov
Chrudimsko
KrásnéLibkov
Nasavrkyhradiště
PolánkaChlum
VojtějovPokřikov

"Krátce poté, co projedeme s pluhem, jsou na vozovkách kvůli větru opět jazyky a závěje. Na Pelhřimovsku mezi Horní Cerekví a Novým Rychnovem k ránu zapadl sypač, museli ho vyprostit hasiči," řekl Jiří Hejnák z dispečinku Krajské správy a údržby silnic.

V Královéhradeckém kraji napadlo přes noc deset centimetrů sněhu, na silnicích leží rozbředlý nebo ujetý sníh. V Krkonoších hrozí sněhové jazyky a závěje.

Na většině území budou přes den teploty kolem nuly, v Čechách o něco tepleji, až tři stupně, sníh tedy bude tát.

Dopravu ve Zlínském kraji komplikuje čerstvý sníh. Přes noc ho napadly asi tři centimetry, v regionu však nadále sněží. Motoristé by proto měli volit obezřetnou jízdu.

Zlínští hasiči v pondělní ráno odstranili nebezpečnou sněhovou pokrývku ze střechy budovy zlínského magistrátu. Hrozilo, že se zřítí na kolemjdoucí při frekventovaném chodníku na náměstí Míru.

Záchranáři rovněž zasahovali u Kostelan na Kroměřížsku. Profesionální hasiči ze silnice odstraňovali několik popadaných stromů. „Překážky ze silnice postupně zlikvidovali, aby uvolnili průjezd pro vozy správy a údržby silnic,“ vysvětlil mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Do pondělního poledne na Zlínsku nasněžilo zhruba deset centimetrů čerstvého sněhu.

Na mnohých silnicích v Olomouckém kraji ráno ležel po nočním sněžení rozbředající sníh či ujetá sněhová vrstva krytá posypem. V regionu nadále místy sněží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám