Hlavní obsah

Majitelé saabů protestovali v Praze a Brně proti zavření firmy

– Praha

Majitelé vozidel značky Saab v neděli v Praze a Brně protestovali proti plánovanému uzavření této švédské automobilky. Před švédským velvyslanectvím v Praze se sjela asi stovka aut, do Brna jich dorazilo kolem 60.

Článek

Podobné protesty na neděli podle webových stránek fanoušci Saabu naplánovali i v Bratislavě, ve Vídni a v několika dalších evropských městech. Ukončení činnosti firmy plánuje její majitel, americká mateřská společnost General Motors.

"Chceme vyjádřit věrnost značce Saab a protestovat proti případnému zavření této automobilky," řekl jeden z účastníků pražské akce.

Prahou projelo téměř 90 Saabů

Fanoušci značky Saab si ráno dali sraz na Černém Mostě a kolona automobilů poté vyrazila do centra Prahy. "Akce měla velký ohlas a ráno jsme registrovali 88 automobilů. Jejich kolona proto byla rozdělena, aby nezpůsobila komplikace v dopravě" uvedl Josef Šedivý, který se podílel na organizaci pražského srazu příznivců značky Saab.

V Brně se setkali majitelé vozidel této značky z celé Moravy. "Byla by velká škoda, kdyby firma skončila," uvedl Jiří Hruban ze sdružení Saab Underground, která má na Moravě přibližně 50 členů.

Obdobné akce se v neděli podle Hrubana konají na 30 místech světa. "Saab je nejlepší auto na světě. Je jedinečné pro svoji vysokou bezpečnost a pohodlí. V bezpečnosti se mu žádné jiné nevyrovná," uvedl Hruban. Je majitelem auta Saab 9000 Aero z roku 1997, který je již jeho sedmým saabem v pořadí.

Podle členů spolku milovníků těchto vozů by majitel firmy měl ještě zvážit, jak se známou švédskou firmou naloží. "Dnešním happeningem jsme chtěli dát najevo, že nám není osud značky lhostejný a že tyto automobily máme rádi a nevnímáme jen jako spotřební zboží," podotkl Šedivý.

Vedení ztrátové švédské automobilky Saab se na začátku ledna rozhodlo pro soudní likvidaci podniku. General Motors již dříve ohlásila plán na postupné ukončení činnosti Saabu, nyní však ještě zvažuje nabídky na převzetí podniku.

Reklama

Související témata:

Související články

Spyker Cars dává novou nabídku na koupi Saabu

Nizozemský výrobce luxusních vozů Spyker Cars předložil v neděli americké automobilce General Motors (GM) novou nabídku na koupi švédského Saabu. Nový návrh má...

Výběr článků

Načítám