Hlavní obsah

Nervozita v ODS: Bém přirovnal Topolánka ke kapitánovi potápějící se lodi

Právo, Lukáš Bek
Praha

V ODS roste před blížícími se sněmovními volbami nervozita. Už v pondělí ji čeká další výrazný střet mezi vedením a vlivnou pražskou ODS. Zároveň se bude rozhodovat o zrušení mostecké stranické buňky. Pražské občanské demokraty rozhořčily poslední výroky stranického šéfa Mirka Topolánka, který chce, aby v pondělí přišlo vedení ODS v metropoli na grémium na kobereček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mirek Topolánek a Pavel Bém

Článek

„Pan předseda mi připomíná kapitána potápějící se lodi, který se snaží za každou cenu zachránit si krk... ODS vděčí Praze za všechna historická vítězství a Praha je samozřejmě i v tomto supervolebním roce připravena udělat maximum,“ napsal v pátek v SMS Právu pražský primátor a předseda zdejších občanských demokratů Pavel Bém.

Podle svých slov očekává „od vedení ODS finanční, logistickou i morální podporu, a nikoliv nějaké peskování či kritiku. Jsme tým a musíme táhnout za jeden provaz.“

Občanští demokraté si přitom v námořnických či vojenských metaforách libují – Topolánek třeba v říjnu prohlásil: „Čekám, že se za mnou bude řadit moje vojsko a půjdu na zteč.“

Bémovi Topolánek a také například místopředseda ODS Ivan Langer mimo jiné vyčítají spojení s kontroverzním starostou Prahy 5 Milanem Jančíkem, který se stal místopředsedou pražské ODS. Praha je kritizována také například za neúspěšný projekt Opencard, který stál už stamilióny a nic nepřinesl.

„Obvinění vůči Praze je lumpárna“

Topolánek na adresu pražské organizace vyslal další špílec, když je obvinil z přípravy převratu v ODS. „Bylo by chybné, kdyby ti, kteří vyvolali pokus o vnitrostranický puč, nakonec z celé věci profitovali tím, že ODS prohraje volby a oni pak ‚celí v bílém‘ přijdou. To se stát nesmí,“ řekl Topolánek pro páteční HN.

Tato věta nadzvedla pražského poslance Jana Bürgermeistera: „Já jí vůbec nerozumím. Nevím, co pan předseda má na mysli touhle kouzelnou formulací,“ řekl v pátek Bürgermeister Právu. K pondělní schůzce poznamenal, že starost grémia ODS o výsledek voleb je v pořádku, ale dodal: „Jestli si myslí, že jediným jejich problémem je situace v Praze, tak se mýlí. Praha jako vždy je připravena udělat maximum pro úspěch, to je její tradice.“

Spekuluje se, že pražská ODS chce ušetřit peníze na kampani do květnových sněmovních voleb pro podzimní volby do celopražského zastupitelstva a městských částí. Právě o tom bude podle Topolánka jednat grémium. Podobnou úvahu Bürgermeister komentoval: „To je lumpárna. Pokud se někdo chce bavit o tom, jak finančně zajistit kampaň, tak je to zodpovědnost v prvé řadě vedení.“

Je podle něj třeba diskutovat s regiony, a ne hledat předem viníka. „O přípravě kampaně toho v tuhle chvíli tolik nevíme, protože to dělá Langer se svým týmem a nepotřebuje se dělit o svoje potíže, jak jsem zatím pochopil,“ dodal někdejší šéf pražské ODS Bürgermeister.

V pondělí bude jednat také výkonná rada ODS. Topolánek na ní navrhne odebrat licenci stranické buňce v Mostě kvůli nabírání černých duší, kde se prý straníci už ani nedokáží sejít. Ze stejného důvodu už před listopadovým kongresem byla z Topolánkova popudu zrušena děčínská organizace.

Rozpuštění mostecké ODS podporuje i někdejší hejtman, dnes člen výkonné rady za Ústecko Jiří Šulc. Ten na dotaz Práva nechtěl dění na severu Čech komentovat. „Jsem zastánce toho, aby se špinavé prádlo pralo doma, nikoliv na veřejnosti,“ uvedl Šulc.

Delegáti i podle výsledku voleb

Výkonná rada v pondělí probere také změny stanov, které upraví způsob výběru delegátů na kongresy. ODS se tak snaží zabránit nabírání černých duší, aby se snížila váha účelově přijímaných členů.

Rada bude podle Langra posuzovat dvě základní varianty klíče, který by měl nadále určovat složení kongresů. Podle první by každá oblast měla automaticky nárok na dva delegáty a zbytek by závisel na výsledku voleb v regionu.

Podle druhé by každá oblast automaticky disponovala jedním delegátem, jejich další počet by se odvíjel od velikosti oblastní stranické organice a jejího výsledku ve volbách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám