Hlavní obsah

Rath prohrál soud o svou karikaturu

Praha
Aktualizováno

Středočeský hejtman a poslanec David Rath neuspěl ve čtvrtek s žalobou na vydavatelství Ringier. Rath se dožadoval omluvy za fotografickou montáž, na níž byl v týdeníku Reflex zpodobněn jako nacistický diktátor Adolf Hitler. Nepravomocně o tom rozhodl pražský městský soud. Hejtman se podle svého právního zástupce odvolá.

Článek

Obálka, na níž je vyobrazen jako Hitler, vyšla v únoru loňského roku a podle Ratha byla za hranicí dobrého vkusu. [celá zpráva]

Rath tehdy vyvolal rozruch výrokem, ve kterém poukazoval na Hitlerovu hospodářskou politiku. Později jej jednoznačně odmítl jako nesmysl a dezinterpretaci. Popřel také, že by byl obdivovatelem nacistické ideologie. Navíc, upozornil, že jeho dědeček prošel Osvětimí. Prakticky celou rodinu jeho dědečka pak zavraždili nacisté v koncentračním táboře.

Soudce Tomáš Novosad své rozhodnutí odůvodnil tím, že karikatura nebyla natolik neslušná, aby nebyla přípustná. Navíc podle něj měla minimální reálný základ ve zmiňovaných Rathových výrocích.

Diktátor i komik

Šéfredaktor Reflexu Pavel Šafr u soudu argumentoval, že karikatura je komentářem, který podléhá ústavní ochraně. O Rathových totalitních praktikách a mocenském uplatňování prý navíc svědčí rozsáhlé čistky provedené ve Středočeském kraji, a proto ho časopis zpodobnil jako kombinaci Hitlera a komika Charlieho Chaplina.

Hejtman od vydavatelství požadoval omluvu, nikoliv finanční částku.

Ve sporu o karikaturu neuspěla před časem ani manželka předsedy ČSSD Petra Paroubková. Nelíbil se jí jeden z dílů komiksu Zelený Raoul vycházející v časopisu Reflex. Karikaturista Štěpán Mareš jej nazval "Paroubkovy erotické fantazie". Také Paroubková za něj žádala od vydavatelství omluvu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám