Hlavní obsah

Vadná šarže Nurofenu pro děti musí být stažena z oběhu

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) rozhodl o stažení vadné šarže jahodového Nurofenu pro děti. Ve zjištěné sérii se účinná látka, ibuprofen tlumící horečku a bolest, sráží na dně. Lék je tak neúčinný, nebo může dojít při podání koncentrátu ze dna k předávkování, které naštěstí neohrožuje život.

Článek

SÚKL se na základě laboratorních testů a po dohodě s britskou společností Reckitt Benckiser Healthcare, která lék produkuje, dohodl na stažení vadné šarže a žádá spotřebitele, aby si v jakékoli lékárně balení vadné šarže vyměnili.

Jde o výrobní šarži: 909263 s datem spotřeby do dubna 2012.

V rámci systému hlášení závad v jakosti se podle zprávy SÚKL vyskytlo podezření na nerovnoměrnou koncentraci účinné látky ibuprofenu, který se nerozpouštěl a zůstával na dně lahvičky. Podávaný lék v takovém případě nebyl při doporučeném užívání účinný. Při nestandardním užívání - například pokud by lidé lék nabrali přímo ze dna lahvičky lžičkou  - však mohlo být podané množství účinné látky mnohem vyšší.

Předávkování ibuprofenem doprovází nevolnost, zvracení, bolesti břicha, závratě, zmatenost, bolesti hlavy, ospalost, podráždění, vzácně může dojít i ke křečím či bezvědomí. Více informací, včetně fotodokumentace a otázek a odpovědí, naleznete na www.sukl.cz nebo www.leky.sukl.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám