Hlavní obsah

Ministerstvo omezilo přístup na web Klause a Topolánka, na Paroubkův nikoli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Správce počítačové sítě ministerstva spravedlnosti omezil přístup zaměstnanců resortu na osobní internetové stránky prezidenta Václava Klause a šéfa ODS Mirka Topolánka.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na seznam zakázaných dal weby s vysvětlením, že spadají do kategorie "politické, aktivistické či osobní stránky", uvedly v pondělí servery ihned.cz a lidovky.cz. Oproti tomu na stránkách předsedy ČSSD Jiřího Paroubka prý mohou zaměstnanci surfovat bez omezení.

Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že od první poloviny loňského roku začalo blokovat některé stránky, aby snížilo zatížení erárního internetu. "Toto opatření zabránilo bezpečnostním hrozbám a zároveň uspořilo padesát procent datového zatížení," cituje ihned.cz mluvčí ministerstva Jitku Zinke.

Podle lidovek.cz úřad popírá, že by byl v pozici arbitra, který rozhoduje o vhodnosti stránek. Viníkem je podle něj hlídací program Blue Coat, provozovaný firmou Corpus Solution. Podle Jiřího Hovorky z tiskového odboru ministerstva lze "přes firmu Corpus Solution" zařídit odblokování stránek. "U vámi zmíněných webů mohlo jít například o stránky se zvýšeným množstvím odkazů na různá bulvární internetová periodika, reklamu apod.," řekl lidovkám.cz Hovorka.

"Váš požadavek byl zamítnut...."

"Při pokusu vstoupit na osobní stránky prezidenta se na obrazovce monitoru podle článku soudce Nejvyššího správního soudu Zdeňka Kühna na webu Jiné právo objeví lakonický nápis: 'Váš požadavek byl zamítnut z důvodu zakázaného obsahu v kategorii: Political/Activist Groups;Blogs/Personal Pages.'," píšou lidovky.cz.

Obdobné potíže prý potvrdilo Lidovým novinám i několik dalších soudců. Kühn bere věc s nadhledem. "Je to pro mě ironická ukázka toho, jak to špatně funguje. Pochopitelně nikoho nepodezírám, že by nám chtěli vnucovat Paroubka a zakazovat Topolánka," citují soudce lidovky.cz.

Podle ihned.cz ani zástupci uvedené firmy nedokážou vysvětlit, v čem se stránky liší. "Stránky kategorizuje automat podle toho, jaké požadavky si ministerstvo zadá," řekl serveru technický ředitel firmy Ivo Corpus.

Reklama

Výběr článků

Načítám