Hlavní obsah

Armáda otestuje první letoun, který nahradí staré antonovy

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

Na pražském kbelském letišti přistál v pondělí odpoledne první z dopravních transportních letounů CASA C-295M. Ty v české armádě nahradí zastarávající Antonovy An-26.

Článek

Vojáci si od španělského výrobce objednali celkem čtyři stroje, z nichž poslední by měly obdržet do konce roku 2011.

Do konce ledna armáda ukončí prověrky prvního letounu a od 1. února se formálně stane součástí české výzbroje. "Tento letoun se následně vrátí do Sevilly k pokračování výcviku našeho leteckého a technického personálu. Tento výcvik bude ukončen do 15. dubna 2010 a následně letoun přeletí zpět do ČR," uvedla mluvčí ministerstva Lucie Kubovičová.

Armáda hodlá transportní letouny využívat jak pro přepravu osob, tak materiálu a to zejména v zahraničních operacích, ale též "při řešení případných mimořádných situací humanitárního nebo evakuačního charakteru".

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Smlouvu o pořízení letounů podepsalo ministerstvo obrany loni v květnu. V rámci projektu dojde ke směně pěti letounů L-159 za jeden nově vyrobený letoun CASA-295M a k nákupu tří kusů letounů stejného typu.

Technické parametry CASA-295M
Letouny, jejichž maximální dolet přesahuje 5,5 tisíce kilometru, jsou schopné operovat z nezpevněných ploch a je možné je vybavit i systémy doplňování paliva za letu. V přepravním prostoru o celkovém objemu 46,9 m³ je možné přepravovat náklad na paletách nebo s využitím kontejnerů o hmotnosti až 9,25 tuny. Letoun je např. schopen přepravy dvou vozidel LR Defender. S nákladem 6000 kg činí taktický dolet letounu přibližně 3,9 tisíc kilometrů.

Životnost doposud sloužících antonovů skončí v roce 2012. Hodnota nově pořízených strojů je 3,577 miliardy korun.

Foto: Petr Horník, Právo

CASA-295M

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám