Hlavní obsah

Čínská ambasáda Havlovi neotevřela, petici jim hodil do schránky

– Praha • Aktualizováno

Bývalý prezident Václav Havel, biskup Václav Malý a herec Pavel Landovský se ve středu dopoledne vydali na čínské velvyslanectví v Praze. Chtěli tam peticí vyjádřit protest proti uvěznění čínského disidenta a obhájce lidských práv Liou Sia-paa.

Článek

Velvyslanectví třem bývalým českým disidentům ale ani neotevřelo dveře a nikdo s nimi ani nekomunikoval. Proto petici vhodili do schránky před budovou velvyslanectví.

Podporu čínskému disidentovi vyjádřilo v těchto dnech více než 50 signatářů a příznivců Charty 77. Připojili se tak k otevřenému dopisu, který na konci loňského roku poslal čínské vládě Český helsinský výbor.

Českého exprezidenta příliš nepřekvapilo, že delegaci s peticí nikdo nepřijal. "Byli jsme neohlášená návštěva," připustil Havel s tím, že alespoň vrátný však mohl být přítomen.

Foto: Milan Malíček, Právo

Exprezident Václav Havel se se svým protestem na čínském velvyslanectví nedozvonil.

Havel připomněl, že předání petice se uskutečnilo přesně 33 let poté, co čeští disidenti představili Chartu 77: "Jsme tu proto, že žádáme čínského prezidenta a skrze něj čínskou vládu, aby neopakovali to, co se dělo před 33 lety u nás - aby nepronásledovali bojovníky za lidská práva."

Disident dostal 11 let

Liou Sia-pao byl v prosinci odsouzen k jedenáctiletému vězení za údajné podvracení státu. Verdikt čínského soudu už odsoudila EU, hluboké znepokojení vyjádřila i Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová.

Reklama

Výběr článků

Načítám