Hlavní obsah

Na Moravě hustě sněží, v Čechách namrzají silnice

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Petr Nový, Petr Kozelka

Husté sněžení na Moravě, ledovka v Čechách. Tak vypadá ve středu ráno situace na českých silnicích. S hustým sněžením bojují silničáři s veškerou technikou, přesto je jízda v některých oblastech velmi riskantní. Ve středních Čechách padá mrznoucí déšť.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Problémy se sněhem v jižních Čechách

Článek

Situace po nočním sněžení není na jihu Moravy dobrá. Zejména na Blanensku se ještě okolo osmé hodiny silničářům nedařilo vypořádat se s přibližně pěticentimetrovou sněhovou nadílkou. Hlavní tah z Brna na Svitavy, silnice 1/43, pokrývala vrstva sněhu a zejména v kopcích se tvořily dlouhé kolony.

Přesto se však našli i takoví řidiči, kteří pomalu jedoucí fronty aut riskantně předjížděli. Přitom i sebemenší nehoda hrozila naprostým kolapsem frekventovaného tahu.

Jihomoravská metropole se choulí pod několikacentimetrovou sněhovou peřinou. Doprava v centru zatím funguje bez větších obtíží, v okrajových částech města ale leží na silnicích vrstva ujetého nebo rozbředlého sněhu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Doprava v centru Brna i přes sněžení fungovala bez větších problémů.

Ve Zlínském kraji sněží, veškeré komunikace jsou tak sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Ve vyšších polohách regionu leží na cestách ujetá vrstva sněhu do pěti centimetrů, kterou navíc neustále pokrývá nový sníh. Silné sněžení momentálně hlásí na Zlínsku a Vsetínsku.

Ve středních Čechách místy mrholí. Teploty se pohybují pod bodem mrazu a silnice by mohly namrzat. Výstraha platí zejména pro Kladensko a Mladoboleslavsko. Většina silnic v kraji je sjízdná bez omezení.

Na silnicích na Trutnovsku, Náchodsku, Jičínsku a Rychnovsku po nočním mrholení hrozí náledí. V Krkonoších a v Orlických horách na silnicích leží ujetá vrstva sněhu. Ujetý sníh leží i na mnoha silnicích nižších tříd v celém kraji. Řidiči by proto měli být při jízdě opatrní. Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové je suchá a sjízdná bez omezení. V Krkonoších ráno klesly k minus devíti stupňům Celsia.

Jezdíme pořád dokola, vzhledem k tomu, že stále sněží, to ale není moc vidět. Opatrná jízda je nutná.
dispečer olomouckých silničářů

I přes noční sněžení zůstávají silnice v Moravskoslezském kraji nadále sjízdné. Řidiči však musí být opatrní, protože na cestách udržovaných solí se stále tvoří sněhová kaše. Problémy i nadále přetrvávají v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku, kde stále stojí kolona kamiónů.

Bez větších problémů jsou podle cestářů sjízdné silnice v Plzeňském kraji. Zejména na Šumavě by měli řidiči věnovat jízdě zvýšenou pozornost, protože na silnicích je tam ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Ve zbytku kraje jsou jinak silnice většinou holé vymrzlé nebo vlhké, na severním Plzeňsku hrozí místní námrazy.

V Olomouckém kraji sněží. Na mnohých vozovkách v regionu leží vrstva nového sněhu. Správci silnic, kteří museli již v noci vyrazit do terénu, proto nabádají motoristy k jízdě se zvýšenou opatrností.

Na novou sněhovou vrstvu řidiči narazí ve všech pěti okresech kraje, zejména na silnicích druhých a třetích tříd. Na vozovkách prvních tříd leží většinou rozbředající sníh. "Jezdíme pořád dokola, vzhledem k tomu, že stále sněží, to ale není moc vidět. Opatrná jízda je nutná," řekl dispečer olomouckých silničářů.

Mlhy na Vysočině

V hlavním městě kromě silnic namrzají také chodníky, které nejsou upravené a vytváří se na nich ledovka. Problémy jsou hlavně na dlažebních kostkách.

Dopravu na Třebíčsku po ránu komplikují sněhové přeháňky, na Pelhřimovsku se místy objevují mlhy. Všechny silnice i úsek dálnice D1 jsou sjízdné. Na dálnici a silnicích první třídy na Jihlavsku a Pelhřimovsku je po chemickém ošetření rozbředlý sníh.

Jízda proto podle krajských silničářů vyžaduje zvýšenou opatrnost. Zvýšená opatrnost je nutná také na silnicích druhé a třetí třídy na Pelhřimovsku a Žďársku, kde na řidiče čeká zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem.

Reklama

Výběr článků

Načítám