Hlavní obsah

Šéf komunistů Filip má na facebooku propracované pirátské stránky

Právo, jov

Zneužívání internetu v politickém boji před volbami nabírá obrátky. Obětí podvodu na facebooku se stal i šéf komunistů Vojtěch Filip. Na sociální síti funguje profil, který se tváří jako Filipův oficiální. Jde o další podvod po vzniku falešných webových stránek zemanovské Strany práv občanů a TOP 09.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf KSČM Vojtěch Filip

Článek

„Tento facebook určitě není můj. Žádný profil na facebooku totiž nemám, někdo tak mým jménem přináší falešné informace. Využívám ke komunikaci e-mail nebo odpovídám ručně na dopisy,“ potvrdil v úterý Filip Právu, že profil na facebooku zaštiťující se jeho jménem je podvod.

Jde přitom o velmi propracované zneužití Filipova jména. Nechybějí komentáře „předsedy KSČM“ k aktuálnímu dění. Nejnověji se tak na facebooku objevilo Filipovo přání k novému roku 2010.

Na profilu je třeba i optimistické vyznání: „Nesmíme svůj zápas za lepší svět vzdát, nelze jít zpět k minulému socialismu, ale vpřed, neopakovat staré chyby, ale dát šanci všem těm, kteří se nebojí pokroku, rovnosti a lidské důstojnosti i pro ty dnes ponižované. KSČM je silou budoucnosti.“

Přidal se třeba k Gaylife.cz

Na podvodném facebooku jsou i Filipovy fotografie a dvě videa. Falešný lídr KSČM s lidmi dokonce diskutuje. Na profil se nechalo nachytat 262 lidí, kteří jsou přihlášeni jako přátelé.

Filipův internetový „dvojník“ se také přidal k dalším facebookovým skupinám, jako „Jsem příliš inteligentní na to, abych volil(a) ODS“ nebo „Gaylife.cz – život ve více barvách“.

Falešný Filipův facebook byl odhalen už loni v létě, pak zmizel pro veřejnost a zdálo se, že jeho autor snahu vzdal. Ve skutečnosti stále funguje a je přístupný všem, kteří se na něm registrují jako přátelé.

Skandál týkající se facebooku vyplul na povrch také v neděli. Desetitisíce uživatelů byly zneužity k politické propagandě, kdy na stránkách sociální sítě vznikla skupina, která slibovala možnost vyhrát deset mobilních telefonů iPhone. V neděli správce skupiny změnil její status k propagaci Paroubka. ČSSD se od této akce distancovala. [celá zpráva]

Filip v reakci na nejnovější zneužívání internetu uvedl, že by lidé měli klást větší důraz na ověřování pravosti webů a profilů na sociálních sítích. „Lidé musí počítat s tím, že na internetu nemusí být pravdivé informace, a musí být obezřetní. Domnívám se, že je třeba si vše pečlivěji ověřovat,“ uvedl šéf komunistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám