Hlavní obsah

Znečištění řeky Bíliny překročilo limity tisíckrát

– Litvínov

Ropné látky, které 23. prosince unikly z litvínovské firmy Unipetrol RPA do řeky Bíliny, stonásobně až tisícinásobně překročily limity přípustné pro znečištění povrchových vod.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Znečištěná Bílina

Článek

Vyplývá to z výsledků rozborů vzorků kontaminované vody, které v úterý zveřejnilo Povodí Ohře. Vzorky byly odebrány den po havárii, nyní už bude koncentrace výrazně nižší, řekl mluvčí vodohospodářského podniku Jan Svejkovský.

"I tak máme stále informace od lidí, že v okolí řeky Bíliny, konkrétně v Mostě u přesunutého kostela, je stále zápach po benzinu cítit," uvedl Svejkovský.

Po celém toku Bíliny od Litvínova po Ústí nad Labem hasiči ihned po havárii umístili více než deset norných stěn a skvrny vytvořené směsí benzinů zasypávali sorbentem. "Od dnešního rána zůstává na řece Bílině už jen pět norných stěn u společnosti Unipetrol RPA. Kontroluje je podniková hasičská jednotka," řekl v úterý mluvčí ústeckých krajských hasičů Lukáš Marvan.

Chemikálie zabily množství ryb

Kvůli úniku ropných látek uhynul v řece větší počet ryb, látky navíc pronikly v Ústí nad Labem až do Labe. Kompletní zprávu o havárii a jejích okolnostech včetně výsledků chemických rozborů proto Povodí Ohře pošle podle Svejkovského začátkem nového roku i do Německa.

Příčiny úniku ropných látek z provozu Petrochemie vyšetřuje od pondělí i havarijní komise společnosti Unipetrol RPA. Výsledky lze podle mluvčího podniku Jana Martínka očekávat nejdříve v lednu. Případ vyšetřuje policie jako podezření z ohrožení a poškození životního prostředí a zabývá se jím i Česká inspekce životního prostředí. Ta nejspíš zahájí s Unipetrolem RPA správní řízení, firmě hrozí až několikamiliónová pokuta.

Látka zapáchající po benzinu znečistila řeku Bílinu před Mostem minulou středu večer. Tehdy se ale ještě nevědělo, o jakou látku jde, a známý nebyl ani zdroj úniku. Bílina patří k nejznečištěnějším řekám v Česku. Úniky škodlivých látek do jejího koryta jsou poměrně časté, zdroj se však většinou vypátrat nepodaří.

Reklama

Výběr článků

Načítám