Hlavní obsah

Dědicové třebechovického betléma se o něj zapomněli přihlásit

Světoznámý mechanický Proboštův betlém v Třebechovicích pod Orebem nezískají dědicové původních majitelů. Zapomněli se o něj včas přihlásit. Lhůtu promeškali o tři měsíce, informovala ve středu Česká televize. Betlém nyní patří obci.

Foto: Jakub Macháček, ČTK

Herec královéhradeckého Klicperova divadla František Staněk provází návštěvníky novou expozicí muzea v Třebechovicích pod Orebem nazvanou Proměny Proboštova betlému v převleku za Josefa Probošta.

Článek

Rodina by podle ČT nechala i v případě převzetí betlém v Třebechovickém muzeu, maximálně by časem požadovala určité procento ze vstupného.

Víc než 100 let starý betlém z dílny Josefa Probošta koupili v roce 1934 učitel František Skřivan a továrník Jaroslav Burdych, kteří památku zachránili před zkázou. Jejich majetek ale později zabavili komunisté. Vrchní soud ale Burdycha 15. června 1995 rehabilitoval a tím rozhodl, že jeho potomci mají na vlastnictví betléma nárok.

Foto: Jakub Macháček, ČTK

Mezi figurkami třebechovického Proboštova betlému nechybí postavička samotného tvůrce Josefa Probošta.

Dědicové se měli do půl roku o majetek přihlásit. Jenže rozsudek někam založili, a když se o věc začal v březnu následujícího roku zajímat jejich právní zástupce, bylo už pozdě. "Bohužel lhůta běžela už od toho vyhlášení rozsudku a rozsudek rodina obdržela, ale došlo k tomu prodlení. Bohužel už žádost o vydání věci byla po termínu," řekl televizi zástupce dědiců Lubomír Chmelař. Dědici promeškali vydání betléma o tři měsíce proto, že dnes dvaaosmdesátiletá Helena Novotná rozsudek založila a svému zástupci o něm řekla pozdě.

Třebechovická radnice už počítala s tím, že bude muset unikát vydat. Jednala se státem o získání peněz na případné odkoupení a s rodinou o tom, že by městu dílo Probošta a Kapuciána půjčili.

"Dědicové pana Burdycha, které zastupoval pan Chmelař, uplatnili oprávněný restituční nárok, ale uplatnili ho pozdě," řekl ČT bývalý starosta Třebechovic Vladimír Derner. Unikátní betlém je národní kulturní památkou. Město chce pro něj zajistit důstojnější podmínky a připravuje stavbu nového muzea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám