Hlavní obsah

Perlou České republiky pro EXPO 2010 je Jára Cimrman

Právo, vpl

Jára Cimrman, věhlasný fiktivní český génius z dílny Zdeňka Svěráka, Jiřího Šebánka a Ladislava Smoljaka, se stal absolutním vítězem soutěže Perly České republiky pro český pavilón na Všeobecné světové soutěži EXPO 2010 v čínské Šanghaji.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Hlavní představitelé Divadla Járy Cimrmana Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak

Článek

Právu to potvrdil zasvěcený zdroj s tím, že oficiální vyhlášení výsledků odvysílá ČT v pátek 25. prosince v 15.40 hodin.

O zařazení do výběru pětice nejlepších, kteří dostanou příležitost představit se v Šanghaji, se ucházely pozoruhodnosti v pěti kategoriích.

„Do čtyř – Objevy a vynálezy, Umění a kultura, Města a místa a Prvenství a rekordy – přispěli svými nominacemi odborníci a také generální komisař české účasti Antonín Stehlík. Figuruje tu například Karlův most, kontaktní čočky, Muchova Slovanská epopej, mikrovlnná trouba původně zvaná magnetron Augustina Žáčka, Dvořákova Novosvětská či Lednicko-valtický areál,“ řekl Právu Jiří Potužník, mluvčí české účasti.

Naopak o poslední kategorii Divy ČR rozhodovala výhradně veřejnost.

Do druhého kola postoupila patnáctka nejnadějnějších. Z ní pak lidé prostřednictvím SMS a internetu vybrali pětici nejúspěšnějších finalistů, kterou odtajní pořad ČT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám