Hlavní obsah

Janota chce zkrotit nemravné manažerské benefity

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Učinit přítrž nemravným benefitům, které si spolu s neúměrně vysokými platy nechávají proplácet mnozí manažeři firem, v nichž má stát majetkový podíl, chce ministr financí Eduard Janota. Konkrétní návrh, jak v této oblasti zjednat pořádek, předloží vládě v únoru příštího roku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Eduard Janota

Článek

„Pracujeme na analýze současného stavu, i na nových pravidlech. Uskutečnila se už schůzka se zástupci našeho ministerstva v dozorčích radách státních firem a v nejbližších dnech ustavíme komisi. Materiál pro vládu bude hotov na přelomu ledna a února. Nejdříve s ním seznámíme premiéra Jana Fischera,“ řekl Právu mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Na dotaz, co říká na informaci Českého rozhlasu, že České dráhy (ČD) hradí svému generálnímu řediteli Petru Žaludovi a desítce dalších manažerů měsíčně až 100 tisíc korun na jejich životní a rizikové pojištění, Jakob odpověděl: „To je jeden z dalších příkladů, k jakým excesům bohužel dochází.“

Ministerstvo financí chce docílit, aby o svém odměňování nemohli rozhodovat sami manažeři, ale dostalo se to pod přísnou kontrolu. „Není přece možné, aby se třeba o zlatých padácích pro tým bývalého prezidenta Českých aeroliniích Radomíra Lašáka dozvěděli akcionáři až z novin. Vše se musí ve státních podnicích zprůhlednit a stanovit jasná pravidla,“ zdůraznil Jakob.

Na pojištění měsíčně až 98 tisíc korun

Že České dráhy výrazně přispívají manažerům na pojištění, zjistil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který na to upozornil jeden ze zaměstnanců personálního odboru ČD. Podle něj činí výše příspěvků na životní pojištění měsíčně až 85 000 korun na osobu a dalších 13 000 Kč jde na rizikové pojištění.

Na otázku Práva, jestli jde o pravdivé informace, odpověděl mluvčí ČD Radek Joklík: „Konkrétní podmínky jsou záležitostí jednotlivých manažerských smluv a podrobnosti nesdělujeme. Zdaleka ne všichni manažeři ale tyto možnosti využívají v maximální míře. Některým ČD nepřispívají vůbec.“

Vedení Českých drah letos na jaře pozitivně reagovalo na požadavek snížit si v ekonomické krizi odměny. „Platy ředitelů odborů, náměstků i generálního ředitele klesnou o 15 procent a zároveň nebudou mít manažeři právo v roce 2009 na žádné bonusy. Celkem tak ČD ušetří do konce roku jedenáct miliónů korun,“ informoval v dubnu Žaluda. Řada manažerských benefitů se ovšem vyplácí dál.

Informace o vysokých pojistkách, za něž dráhy zaplatí za dobu jejich platnosti milióny korun, potvrzuje i šéf svazu odborářů služeb a dopravy Jaromír Dušek, který byl do letošního ledna v dozorčí radě ČD. „Je to paradoxně jakési spoření pro vrcholový management,“ konstatoval Dušek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám