Hlavní obsah

Ochladí se ještě víc, v noci bude až minus 20 stupňů

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studené arktické severovýchodní proudění, které začalo v posledních několika dnech ovlivňovat počasí v České republice, se bude ještě dále prohlubovat. Jestliže nyní klesají v noci teploty k minus 13 stupňům Celsia, koncem týdne by mohly spadnout až na minus 20. Novinkám to sdělila Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: František Kšajt, Právo

Mrazivé počasí má v přírodě nepopiratelný půvab.

Článek

V prvních dvou dnech nového týdne se musíme připravit na oblačno až polojasno s ranními teplotami v intervalu mezi minus šesti a minus deseti stupni Celsia, přičemž v horských oblastech může rtuť teploměru klesnout ještě o další tři stupně. Ojediněle se může objevit sněžení, přičemž by neměly napadnout více než dva centimetry nového sněhu.

"Přes nulu se nedostanou ani odpolední teploty, které by se v pondělí i úterý měly pohybovat mezi minus pěti a minus jedním stupněm Celsia," doplnila Honsová.

Nynější mrazivé počasí je pro Českou republiku a celou střední Evropu typické až v lednu, zdůraznila Honsová s tím, že výrazný teplotní skok, který v posledních dnech nastal, může podle ní způsobit problémy zejména zvířatům, která se s ohledem na dosavadní charakter počasí nestihla zazimovat.

Na středu slibují meteorologové v Čechách oblačno, na Moravě a ve Slezsku převážně zataženo. "Opět se může objevit slabé sněžení," doplnila Honsová s tím, že v Čechách může připadnout do dvou centimetrů, na východě republiky kolem pěti. Ráno budou teploty klesat k minus šesti až minus deseti stupňům Celsia, v horských oblastech až k minus 15 stupňům. Přes den se rtuť teploměru dostane od minus šesti k minus dvěma stupňům Celsia.

Podobný charakter bude mít počasí i ve čtvrtek, kdy by mělo být oblačno, na Moravě a ve Slezsku s občasným sněžením a teplotami stejnými jako ve středu.

Další ochlazení slibují meteorologové na pátek a oba víkendové dny. Ranní teploty budou klesat k minus devíti až minus 13 stupňům, přičemž v horských oblastech může být až minus 20. Velmi chladno bude i přes den, kdy se teplota bude pohybovat v rozmezí minus osm a minus čtyři stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám