Hlavní obsah

Karlštejn, Hluboká, Český Krumlov a další památky jsou v exekuci

• Aktualizováno

U Karlštejna, zámku Český Krumlov, Hluboká nad Vltavou, Litomyšl, Lednicko-valtického zámeckého areálu a dalších 136 významných českých památek je na katastrálním úřadu už od března vyznačena exekuce. Po dlouhých odkladech soud nepravomocně zrušil exekuci až ve středu odpoledne. Tedy poté, co se objevily zprávy o exekuci, v nichž zástupci Národního památkového ústavu kritizovali liknavost soudu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hrad Karlštejn

Článek

Toto předběžné opatření si vyžádala soukromá firma, která je ve sporu o pronájem zahrad Pražského hradu s Národním památkovým ústavem. Zabavení vzácných staveb sice nehrozí, ale památkářům způsobuje liknavý postup soud problémy. Informuje o tom středeční vydání Lidových novin.

Exekuci po soudu požadovala firma Protocol Service, která po změně vedení Národního památkového ústavu dostala v roce 2006 výpověď z nájmu zahrad Pražského hradu. "Museli jsme tehdy reagovat na to, že tato firma měla pronájem těchto lukrativních prostor domluvený za naprosto netržní nájemné. Soudy se v této věci vlečou již tři roky," vysvětlila generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková.

Městský soud v Praze sice již v červenci rozhodl, že předběžné opatření, které bylo příčinou samotných návrhů exekuce, je neplatné. Obvodní soud pro Prahu 1 přesto během více než pěti měsíců nezareagoval a návrh exekuce zrušil až tuto středu.

"Kvůli liknavosti soudu, který v poměrně banálním případě již řadu měsíců nekoná, má Národní památkový ústav na veškerém nemovitém majetku vyznačenu exekuci," řekla LN právnička Národního památkového ústavu Sylva Podroužková.

Památkáři mají problém získat stamiliónové dotace

"Důvody, proč v té věci nebylo jednáno, vám dnes nemohu sdělit, neznám je," uvedla v úterý mluvčí obvodního soudu Michaela Wenzlová. Dodala, že návrh na zápis exekuce do katastru podává pověřený exekutor. "Nechápu, proč je na veškerém majetku," řekla mluvčí. Exekutor Vojtěch Jaroš se k případu odmítl vyjádřit.

Přestože nehrozí, že by stát o vzácné stavby přišel, památkáři jsou v obtížné situaci. Starosti mají například při získávání evropských dotací, které ročně činí stamilióny korun a u plánovaných převodů nepotřebných technických pozemků a budov.

Vyjádření zástupců Protocol Service se LN nepodařilo získat. Podle listu telefonní spojení na pevné linky nefunguje a zrušen byl i informační web společnosti. V internetovém výpisu z obchodního rejstříku je navíc uvedena exekuce na podíl jednoho z majitelů společnosti. 

Reklama

Výběr článků

Načítám