Hlavní obsah

Komiks popudil odboráře, Praze znovu hrozí stávka MHD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Odboráři pražského dopravního podniku znovu vstoupili do stávkové pohotovosti. Dotkla se jich vánoční pozvánka firmy BNV Consulting, která si z nich podle jejich názoru nemístně střílí. Vyzvali proto vedení podniku, aby s firmou ukončilo spolupráci. Požadují také okamžité zastavení outsourcingových aktivit. O pozvánce jako první informovalo sobotní vydání deníku Právo.

Foto: Novinky

Článek

BNV tvrdí, že komiks je "odlehčená reakce na paradoxní situaci, která není v žádné jiné firmě – de facto odbory převzaly roli managementu".

"Odborové organizace při DP Praha ostře protestují proti obsahu ´Vánoční pozvánky´ agentury BNV Consulting pro zástupce firem, kde působí"," uvedli odboráři.

"Odborové organizace při DP Praha ostře protestují proti obsahu ´Vánoční pozvánky´ agentury BNV Consulting pro zástupce firem, kde působí"," uvedli odboráři.

Komiksová část vánoční pozvánky je podle nich vrcholem cynismu a nelidského postoje k zaměstnancům pražského dopravního podniku. BNV Consulting svými nesystémovými a nekvalifikovanými návrhy připravila o práci a existenční jistoty řadu dlouholetých zaměstnanců DP, stojí v prohlášení.

Cynismus, nebo humorná nadsázka?

Na úvodním obrázku přichází dvojice mužů na večírek a ředitelka společnosti BNV Consulting Petra Barešová jim "spílá" za pozdní příchod. Propouštěli jsme v dopravním podniku, osvětlí důvody jeden z mužů. Následuje střih, kdy se večírek nachýlil ke konci a druhý chlapík rozjařeně objímá ředitelku Barešovou se slovy: "Tak vám děkuju, že jste mě pozvali na váš večírek, i když jsem přišel o místo, jste skvělá parta!" Zkoprnělá ředitelka si pouze pomyslí: "Tak tomu říkám spokojený zákazník".

Společnost v tiskové zprávě uvedla, že podobnou reakci nečekala. "Je vidět, že odboráři místo toho, aby se věnovali svým pracovním výkonům hledají jakoukoliv možnou záminku, aby pracovat nemuseli," uvedla v prohlášení.

"Pozvánka je legitimní úsměvná záležitost, rozhodně méně absurdní než požadavky a postoj odborářů, žádné omluvy odborářům nechystáme, pozvánku stahovat nebudeme, maximálně vyhlásíme stávkovou pohotovost na protest proti absurdistánu," doplnila jednatelka Petra Barešová, která v komiksu taktéž vystupuje.

Odbory již v listopadu připravovaly stávku, neboť nesouhlasily s řadou změn připravovaných vedením podniku a města. Předložily sedm požadavků, přičemž žádaly kromě doplacení 1,9 miliardy korun na provozní náklady ukončení všech dalších projektů, jež směřují k vyčlenění některých činností z podniku. Trvaly také na zastavení plánovaného propouštění. Rada města poté schválila uvolnění 900 milionů korun pro dopravní podnik, což odboráři označili za nedostatečné. Stávku se však podařilo odvrátit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám