Hlavní obsah

Janota: Česko bude muset zavést progresivní zdanění

Česko se bude muset vrátit k progresivnímu zdanění příjmů fyzických osob. V pořadu Partie televize Prima to uvedl ministr financí Eduard Janota. V současnosti je jednotná daň z příjmu 15 procent. Progresivní zdanění u lidí s nejvyššími příjmy nyní prosazuje v parlamentu ČSSD.

Článek

Ta progrese ale musí být rozumná. Jestliže řekneme, že nejvyšší příjmy budou zdaňovány okolo 30 procent řádově, tak si neslibujme od toho, že získáme desítky miliard. Zdanění touto sazbou někde nad úroveň 1,2 miliónu korun ročně přinese asi čtyři miliardy," uvedl Janota s tím, že jde spíše o psychologický moment než základní věc, která by řešila situaci ve veřejných financích.

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha (ČSSD) se od progresivního zdanění upustilo zhruba před třemi čtyřmi roky a v současnosti stát zdaňuje příjmy spíše degresivně. "Když sečteme pojištění a daně, tak tady máme degresivní zdanění. Ti bohatí platí procentuálně méně než střední vrstvy," dodal.

Schodek příští rok -  162 miliard korun

Ministerstvo financí se podle Janoty místo zvyšování přímých daní orientuje spíše na zdanění spotřeby. Česko má podle něj například velmi nízké zdanění majetku. "Podle mého názoru my musíme mírně zvýšit daně, ale musíme řešit i výdajovou stranu," dodal.

Janota zopakoval, že pokud Poslanecká sněmovna nepřijme úsporný rozpočtový balíček jako celek, bude zvažovat své setrvání ve funkci. "Pokud nebude, tak to znamená, že se mi žádnou změnu ve veřejných financích nepodařilo nastartovat. Budu velmi vážně uvažovat o tom, jestli má moje práce na ministerstvu financí smysl," uvedl.

Ministerstvo financí pro příští rok navrhuje rozpočet se schodkem 162 miliard korun, příští týden jej má ve třetím čtení schvalovat Poslanecká sněmovna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám