Hlavní obsah

Česko je čtvrtou nejúspěšnější novou zemí v čerpání dotací z EU

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po letech, kdy Česko bylo jedním z nejpomalejších příjemců miliardových dotací z celé Evropské unie, se situace za vlády premiéra Jana Fischera výrazně zlepšila.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr financí Eduard Janota, za ním premiér Jan Fischer

Článek

Mezi dvanácti novými členskými státy EU, které přistoupily do společenství v letech 2004 a 2007, je Česká republika v úspěšnosti čerpání z unijních fondů už na čtvrtém místě.

Podle ministerstva pro místní rozvoj to vyplývá ze statistiky, která byla minulý týden představena na konferenci nových členských států v Bratislavě. Nejúspěšněji zatím čerpají Estonsko a Kypr, za nimi je pak Litva. Naopak na opačném konci žebříčku zemí se momentálně nachází Slovensko.

„Nad zvyšujícím se objemem vyčerpaných evropských peněz pro české příjemce vyjádřila v minulých dnech uznání i Evropská komise. Ministerstvo nyní připravuje koncepční a legislativní opatření, která by měla vést k zjednodušení a ještě větší efektivitě čerpání,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Nové členské státy se také poměřují ve schvalování takzvaných velkých projektů, které směřují zejména do oblastí dopravy a životního prostředí. ČR jich zatím předložila ke schválení dvanáct, z nichž zatím tři byly schváleny Evropskou komisí. Jedná se zejména o projekty životního prostředí.

Další velké projekty by mohly být podle Vondrušky schváleny ještě do konce tohoto roku. V této oblasti se poměrně daří Rumunům, kteří si zatím podali 16 velkých projektů, z nichž již 11 (všechny jsou z oblasti životního prostředí) jim Brusel schválil.

Reklama

Výběr článků

Načítám