Hlavní obsah

Nadprůměrné teplo potrvá až do Mikuláše

Novinky, Luděk Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Teploty v České republice jsou v současnosti zhruba o šest stupňů vyšší, než je dlouhodobý průměr pro toto období. Podle třicetidenní předpovědi Meteopressu se v nejbližší době ani žádné výrazné ochlazení nechystá. Netypické teplo by mělo vydržet až do začátku prosince.

Článek

Páteční den bude vzhledem k ročnímu období vyloženě horký. „Při slunečné obloze čekáme 11 až 15 stupňů, na jihu Moravy, kde se udrží nízká oblačnost, pouze do deseti stupňů,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Přestože vysoké teploty a skoro jasná obloha na většině území budou přímo vybízet k procházkám, Honsová varovala před zhoršenými rozptylovými podmínkami, které v téměř bezvětrném počasí zřejmě potrvají po celý den. „Malé děti by se neměly zdržovat venku stejně jako lidé s angínou pectoris,“ upozornila Honsová.

Víkend teplý, ale v neděli se zatáhne

V sobotu bude převážně polojasno, na severu území přechodně oblačno. Teploty po ránu klesnou na šest až dva stupně, přes den vystoupí na 10 až 14.

Od neděle začne přes střední Evropu přecházet teplá fronta, bude oblačno až zataženo s občasným deštěm. Po ránu spadne rtuť teploměru na sedm až tři stupně, přes den vyšplhá k sedmi až jedenácti.

Teploty v intervalu 7 až 11 stupňů se udrží také na počátku příštího týdne, bude však nadále oblačno až zataženo, ojediněle s přeháňkou. „Na vrcholcích hor už možná budou srážky smíšené,“ řekla Honsová.

Výraznější ochlazení až po pátém prosinci

Na začátku prosince se ještě teploty budou držet kolem sedmi stupňů, po pátém prosinci se ale zima naplno přihlásí o slovo. Denní teploty spadnou na -2 až 4 stupně a občasné srážky se postupně změní na sněhové.

Teplotně nadprůměrné dny jsou v současnosti po celé Evropě, ve středoevropských zemích se ale projevují nejvíc nezvykle. V západní Evropě teploty stoupají ke 13 stupňům, na jihu Francie až ke 20 stupňům, Skandinávie hlásí až 10 stupňů. Moskva, kde touto dobou již běžně silně mrzne, má teploty kolem pěti stupňů. Nadprůměrný je i New York, kde místo obvyklých pěti stupňů ukazují teploměry hodnoty kolem 15.

Reklama

Související články

Počasí houbám svědčí, znovu rostou

Rostou houby, i když ty méně známé. A to překvapivě nejen kvůli nečekaně teplému počasí, ale i díky říjnové sněhové nadílce, která roztála a zavlažila vyschlou...

Výběr článků

Načítám