Hlavní obsah

Vzácnou bílou tygřici Isabellu v liberecké zoo zabili dva lvi

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Barbora Silná

Vzácná samice bílého tygra Isabella přišla ve čtvrtek ráno v liberecké zoo o život. Při rutinním vypouštění šelem z ubikací do vnějších výběhů pronikli samec a samice lva do venkovní expozice, kterou 17letá tygřice v tu chvíli obývala. Lvi Isabellu smrtelně zranili.

Článek

Podle mluvčího zahrady Ivana Langra se událost odehrála během pár sekund a nebylo možno jí zabránit ani předejít. Lev Sultán a lvice Elsa byli následně zahnáni do svého výběhu. Lvi tygřici neroztrhali, ale zardousili ji.

Isabella žila v liberecké zoo od roku 1994. V roce 2002 porodila pět mláďat, z nichž tři přežila, a stala se tak zakladatelkou chovu bílých tygrů v České republice. Vloni se chovatelé domnívali, že je opět březí, a připravovali se na vrh dalších mláďat, podezření se však nepotvrdilo.

Lvi se do výběhu dostali z prostoru tzv. křižovatky, což je prostor se šubry do jednotlivých výběhů ve vnitřní části pavilonu, kam nemají ošetřovatelé v danou chvíli přístup a ani do něho nevidí.

"Systém tady v tom pavilonu je takový, že v určitém krátkém okamžiku je jištění mezi zvířaty a lidmi jenom jedno. Chovatel, když zvířata vypouští, musí nejprve vstoupit do takového přepouštěcího prostoru, odjistit ta dvířka, pak vyjde, zajistí ten prostor a potom teprve prostřednictvím táhel otevírá ty dveře, aby zvířata přešla. To místo, kde se to stalo, navíc chovatel nevidí, takže v tu chvíli ti lvi překonali tíhu těch dvířek," řekl Právu ředitel Zoologické zahrady v Liberci David Nejedlo.

Lvi si dveře otevřeli sami

Když chovatel prostor kontroloval, byla oboje dvířka zavřená, takže si je skutečně musela podle Nejedla otevřít zvířata sama.

Zoologická zahrada ubezpečila, že se při incidentu nemohlo nic stát nikomu z personálu nebo z návštěvníků zoo.

Ve chvíli, kdy chovatelé zjistili, co se ve výběhu děje, volali na pomoc veterináře s narkotizační puškou. "Do prostoru nikdo vstoupit samozřejmě nemohl. Proto jeden z chovatelů vylezl na střechu nad výběhem a snažil se odlákat pozornost lvů, ale bylo už pozdě. Isabella neměla žádnou šanci," uvedl hlavní zoolog zahrady Luboš Melichar.

Lvi podle něho bílou tygřici nijak neroztrhali, pouze ji zakousli. Bezprostředně po útoku se podařilo chovatelům zahnat nejprve samici Elsu. Samci Sultánovi se zpět do ubikace příliš nechtělo. "Chvíli to vypadalo, že ho budeme muset uspat narkotizační puškou, ale nakonec opustil výběh i on," pokračoval Melichar. Teprve pak mohli veterináři a ošetřovatelé k bílé tygřici, ale byla už mrtvá.

Isabella neměla šanci

Isabelle by ve chvíli útoku podle zoologa nepomohla ani přítomnost dalšího bílého tygra. "Lvi byli silnější. Výhodou lvů je to, že jsou to jediné sociálně žijící kočkovité šelmy na světě a žijí ve smečkách a v podstatě mají v základních instinktech lovit ve smečce. U tygrů je to jiné, samec má své teritorium a samice také. Potkávají se pouze v říji. Pokud by byl ve výběhu třeba samec bílého tygra Paris, nepomohl by jí, byl by ve stejné situaci jako ona,“ vysvětlil Melichar.

Foto: Petrášek Radek, ČTK

Samice bílého tygra Isabella (vpravo) s mláďaty v liberecké zoo na archivním snímku

Příčiny útoku vidí zoolog v boji dvou nejsilnějších predátorů na světě o teritorium. Jak zároveň dodal, ve volné přírodě se tyto dva živočišné druhy prakticky nemají šanci potkat. "Výjimkou je pouze národní park v Indii, kde se teritoria tygrů a lvů překrývají. Tam by lev na tygra tímto způsobem nezaútočil, neboť by se obával zranění, které by mu mohlo znemožnit lov a tedy přísun potravy," doplnil Melichar.

Zabitou Isabellu pak veterináři převezli do zázemí zoo, kde provedli její pitvu. "Odebrali jsme také některé vzorky a odeslali je do laboratoře v pražských Lysolajích. Tělo bylo odvezeno do kafilerie," doplnil zoolog.

Zoo přijala nová bezpečnostní opatření 

S ohledem na čtvrteční incident přijala zahrada chovatelská opatření. Zvířata už nebudou ve výbězích rotovat.

"Chovatel neudělal žádnou chybu a postupoval přesně tak, jak měl. Neselhal ani lidský faktor ani technika. Bohužel v té chvíli byla zvířata chytřejší než technika. V době, kdy byl pavilon postaven, byl tento systém jištění moderní, nyní se už používá novější," řekl Právu mluvčí Langr.

Liberecká zoo
Liberecká zoologická zahrada vznikla v roce 1919, je nejstarší zahradou na historickém území Československa. ZOO chová přes 170 druhů zvířat o celkovém počtu více než 1000 jedinců. Z toho na 300 zvířat je zařazeno v různých evropských záchovných programech.
Bílou formu tygra indického (panthera tigris tigris) chová v České republice pouze liberecká ZOO. Tento druh má bílou srst s černými pruhy a také nádherné modré oči.

Tygři v Zoo Liberec

Isabella pod Ještěd přicestovala jako dvouletá v roce 1994 ze zoo Eskilstuna ve Švédsku se svým dvojčetem Columbem.

Po výměně samců v roce 1999 Isabella porodila v roce 2002 trojčata Artemis, Afroditu a Achilla.

Zoo Liberec nyní ještě chová samce Parise a samici Suryu Báru. Lvi Sultán (14 let) a Elsa (11 let) pocházejí z dánského zoo Givskud, odkud do Liberce dorazili v roce 2001.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám