Hlavní obsah

Paroubek si utrhl ostudu, spletl si terč

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéf ČSSD Jiří Paroubek si v úterý při výročí sametové revoluce ušil pořádnou ostudu, když se rozzlobil kvůli výroku, který zazněl na konferenci v Senátu s názvem „Cesta z okovů“. Herec Michal Pavlata na setkání hovořil o soc. dem. jako o „porodní bábě“ komunismu.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Paroubkovi se to nelíbilo, ale místo aby se opřel do herce Pavlaty, začal propírat jeho bratra, televizního radního Josefa Pavlatu. Ten na senátní konferenci nebyl a žádný takový výrok nepronesl.

Paroubek ale přesto vytáhl z jeho života veřejně na „světlo boží“, že byl prý v 80. letech odsouzen za rozkrádání majetku. Radní Pavlata Právu řekl, že skutečnost je zcela jiná, než tvrdí Paroubek, žádného rozkrádání se nedopustil.

Herec Michal Pavlata v úterý na senátní konferenci prohlásil: „Komunisté jsou parlamentní stranou, není to moderní levice, za kterou se sami označují a za kterou se ji snaží čas od času prohlásit i porodní bába komunismu sociální demokracie.“

Lídr soc. dem. se v reakci pustil do radního Pavlaty, a to na tiskové konferenci na pražském Andělu. Slovní útok byl přitom přenášen na velkoplošnou obrazovku, umístěnou na ulici, slyšeli ho tak nejen novináři, ale i lidé, kteří na prostranství korzovali.

Foto: Archiv Právo a Dušan Dostál (ČTK), Novinky

Televizní radní Josef Pavlata (vlevo) a jeho bratr, herec Michal Pavlata

Paroubek prohlásil, že zaznamenal na senátní konferenci vystoupení člena televizní rady a bývalého senátora za ODS Pavlaty.

„Já bych jenom chtěl na adresu pana Pavlaty a organizátorů té konference říci, že si snad měli vybrat někoho lepšího jako mluvčího a také jako toho, kdo bude sedět v předsednictvu té konference. Pan Pavlata byl v roce 1986 odsouzen za rozkrádání majetku. Myslím si, že tehdy, zřejmě když byl ve vězení, tak tak trošku objevil jakési protikomunistické sklony, a možná že se i stal disidentem,“ pustil se Paroubek do radního Pavlaty.

"Byla to perzekuce"

Ten v úterý Právu potvrdil, že žádný výrok na senátní konferenci nepronesl, protože na ní na rozdíl od svého bratra nebyl. Navíc jednoznačně odmítl Paroubkovo osočení, že byl odsouzen za rozkrádání majetku.

„Skutečnost je samozřejmě jiná. Byl jsem perzekvován v letech 85 až 86 a byl jsem třináct měsíců držen ve vazbě,“ řekl Pavlata Právu. Pak byl odsouzen ke stejně dlouhé době, jako pobyl ve vazbě, a to za nedovolené podnikání.

Tento paragraf byl okamžitě po listopadu 1989 zrušen a jak Pavlata připomněl, byli na jeho základě za totality perzekvováni například Petr Cibulka nebo členové Jazzové sekce. Pavlata také poukázal na to, že jeho obhájcem byl v té době současný ombudsman Otakar Motejl.

Svůj příběh vysvětloval již v polovině 90. let, kdy uvedl, že jako referent v různých kulturních střediscích pomáhal zakázaným kapelám, kterým umožňoval vystupovat. „Musím říci, že z hlediska práva je Pavlatovo tehdejší odsouzení zahlazené. Komunistům šlo zřejmě o to Pavlatu zlikvidovat,“ uvedl pak v roce 1996 Motejl.

Paroubek si v den dvacátého výročí 17. listopadu 1989 vyřizoval účty i s médii. Postěžoval si, že zatímco ze senátní konference odvysílala televize sestřih, pondělní akci ČSSD na Žofíně prý nevěnovala pozornost. Přitom ČT24 živě odvysílala jeho projev.

Senátní konference se zúčastnili například premiér Jan Fischer, exprezident Václav Havel, šéf komory Přemysl Sobotka (ODS) nebo exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám