Hlavní obsah

Havel varoval před novou tváří totalit, Albrightová se divila Klausovi

Praha
Aktualizováno

Zvoláním "Lidé bděte!" uzavřel v sobotu bývalý prezident Václav Havel svůj příspěvek do debaty o svobodě, kterou uspořádal na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Někdejším komunistickým heslem poukázal na to, že ve světě stále existují diktatury a totalitní systémy, před kterými je třeba mít se na pozoru. Podobně jako ve svých dřívějších vyjádřeních v této souvislosti kritizoval současné Rusko.

Foto: Kamaryt Michal, Právo

Bývalý prezident Václav Havel přichází na Mezinárodní kolokvium k 20. výročí politických změn v Československu a pádu železné opony.

Článek

"Vůbec neskončila éra diktatur a totalitních systémů. Možná skončila v klasické podobě, jak ji známe z 20. století, ale rodí se nové, daleko sofistikovanější způsoby ovládání společnosti a vyžaduje to bdělost, opatrnost, obezřetnost, studium, nadhled," řekl Havel.

Bývalý prezident před stovkami studentů, kteří zcela zaplnili hlavní aulu fakulty, hovořil o svobodě a jejím významu se svými hosty: francouzským filozofem André Glucksmannem, jeho českým kolegou Janem Sokolem, místopředsedou Senátu Petrem Pithartem a novinářem Janem Urbanem.

Svůj krátký proslov před studenty začal Havel vzpomínkou na jiné heslo, které ho již od revoluce provází. "Já jsem na jedné velké demonstraci na Václavském náměstí cítil, že ke konci nějakého mého projevu či vystoupení by mělo být něco vzletného a řekl jsem: ´Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí´." Za toto zvolání sklízím už dvacet let posměch, poznamenal.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Exprezident Václav Havel a bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová diskutují v sobotu na kolokviu k 20. výročí politických změn v Československu a pádu železné opony.

Zakončil po fučíkovsku

Hlavní myšlenka známého hesla podle Havla ale stále platí. Tím, že zmínil lásku a pravdu chtěl poukázat na to, že pravda se neobejde bez osobního ručení, tedy něčeho lidského a riskantního. "Je dost velký rozdíl mezi informací a pravdou. Liší se tím, že není nepolapitelná, nepřelétá jako nepolapitelný virus, ale někdo za ni ručí," řekl. Neobyčejně ho těší, že zvolání, které vymyslel během vteřiny předtím, než ho "vystrčili na balkon", i po 20 letech pořád někoho dráždí.

Havlovo vystoupení publikum na filozofické fakultě několikrát ocenilo potleskem a smíchem. Po závěrečném fučíkovském zvolání "Lidé bděte!" se ze sálu ozval bouřlivý potlesk a lidé povstali.

Albrightová se divila Klausovi

Odpoledne vedla debatu se studenty bývalá šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová. Mimo jiné řekla, že pád vlády v době předsednictví ČR v EU byla chyba stejně jako otálení s ratifikací lisabonské smlouvy. Některým protievropským krokům současného prezidenta Václava Klause, ani jeho tažení proti snahám o zmírňování globálního oteplování, prý příliš nerozumí.

Členství Česka v EU je podle Albrightové důležité a Češi by měli být ve své zahraniční politice aktivnější a čitelnější. Obnova české demokracie je v rukou mladých lidí, zdůraznila v diskusi vedené v češtině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám