Hlavní obsah

Celý týden proprší, Martin na bílém koni nepřijede

Novinky, Jaroslav Soukup

Pranostika o svatém Martinovi přijíždějícím na bílém koni, jehož svátek připadá na středu, podle všeho nevyjde. Po většinu týdne bude zataženo s deštěm či přeháňkami a teplotami kolem sedmi stupňů. Sněhové přeháňky se mohou objevit pouze na vrcholcích hor. Noviny o tom informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Článek

Nejteplejším dnem začínajícího týdne bude pondělí, kdy se mohou teploty dostat až k 12 stupňům Celsia. Velmi podobný ráz s deštěm či přeháňkami a zataženou oblohou budou mít i dny následující.

Také na úterý předpovídají meteorologové zataženou oblohu s dešťovými přeháňkami a mlhami. Teploty ráno poklesnou na pět až jeden stupeň, odpoledne se dostanou na šest až deset stupňů Celsia. Od východu začne počasí ovlivňovat fronta, která s sebou přinese výraznější srážky.

Středeční svátek svatého Martina nebude ve znamení sněhu. "Ten se může objevit jen na vrcholcích hor ve výšce nad 1400 metrů nad mořem," upřesnila Honsová s tím, že za posledních deset let přijel na bílém koni pouze v roce 2002. Ranní teploty budou ve středu podobné jako v předchozích dnech, odpolední se dostanou na čtyři až osm stupňů.

Oblačno s dešťovými přeháňkami a v oblastech nad 1000 metrů sněžení, právě taková je předpověď na čtvrtek. Teploty se budou pohybovat mezi třemi a sedmi stupni.

Nejméně srážek a oblačnosti slibují meteorologové na pátek a sobotu. Po oba dny by mohlo být i polojasno beze srážek, ojedinělé sněhové přeháňky se mohou objevit na vrcholcích hor. Ranní teploty poklesnou na dva až minus dva stupně, přes den se rtuť teploměru vyšplhá na tři až sedm stupňů Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám