Hlavní obsah

Podnikatel Bakala zažaloval Zaorálka za to, že jej označil za gaunera

Finančník Zdeněk Bakala zažaloval místopředsedu Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) za to, že ho v souvislosti s převodem hornických bytů na realitní kancelář RPG Real Estate označil za "gaunera".

Článek

O Bakalově žalobě informovaly Lidové noviny. Pražský městský soud se bude případem zabývat 19. listopadu, Bakala požaduje omluvu a třistatisícové odškodné."Pan Bakala tvrdí, že jsem ho svojí kritikou poškodil. Mluví v žalobě o nějakých finančních prostředcích, které kvůli mně zmarnil a které teprve vyčísluje. Nyní po mně chce omluvu a 300 tisíc korun coby závdavek," uvedl Zaorálek.

Bakala spor komentovat nechce. "Pan Zdeněk Bakala se k tomu nebude vyjadřovat. Nestojí o žádnou medializaci případu," řekla podnikatelova mluvčí Dita Fuchsová.

Spor má kořeny v roce 2004, kdy stát uzavřel smlouvu se společností Karbon Invest a prodal jí zbylé akcie společnosti OKD (Ostravsko-karvinské doly). Karbon Invest krátce poté ovládl přes kyperskou společnost RPG Industries právě Bakala. Všech 44 tisíc hornických bytů, jejichž možný budoucí prodej upravovala zvláštní klauzule smlouvy, přešlo na realitní divizi společnosti - RPG Real Estate. Proti tomu se okamžitě zvedl odpor části nájemníků, podle kterých šlo jen o přípravu prodeje bytů za tržní ceny.

Ke kritice se brzy přidali i někteří politici včetně Zaorálka. Bakalovi vadí, že Zaorálek loni v říjnu na tiskové konferenci označil jeho chování v souvislosti s převodem 44 tisíc hornických bytů na realitní kancelář RPG Real Estate za nesolidní a jeho samého nazval "gaunerem".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám